Elveszítette a kontrollt a főpolgármester

Figyelemre méltó, hogy alig másfél hét leforgása alatt ilyen nagyot fordult a közvélemény.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 04. 20. 16:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester a Covid–19 koronavírussal szembeni küzdelem egyik kulcsfigurájává vált Oroszországban: a politikus már március elejétől lépéseket tett a járvány megfékezéséért. A 12,7 milliós főváros minden egyes szigorítása jóval megelőzte az országosan bevezetett intézkedéseket, ezért úgy tűnt, Szobjanyin lett az a vezető, aki határozott és példamutató fellépésével országos szinten tudta képviselni a vírussal szembeni harcot.

Ez a kép azonban másfél hét leforgása alatt nagyot változott. A gondok a központi szinten kezdődtek, miután Szobjanyin karakteres fellépésével Vlagyimir Putyin államfő előtt aratta le a babérokat. Putyin csak jókora késéssel kezdett aktívan foglalkozni a vírussal, de akkor is inkább csak reagálni próbált a fejleményekre, ami erőtlennek tűnt. Hasonló helyzetben volt a csupán néhány hónapja kinevezett új kormányfő, Mihail Misusztyin is – érdemben nem tudott már hozzátenni a járvánnyal szembeni küzdelemhez, és úgy tűnt, inkább a Szobjanyin által kijelölt utat követi. A Kremlben jó forrásokkal rendelkező orosz sajtó így már a múlt hét elején arról értesült, hogy Szobjanyinnak javasolták is: kicsit fogja vissza magát.

A korai, határozott intézkedések ellenére időközben a megbetegedések száma is Szobjanyin ellen fordult. Hétfőre az országos 47 ezer fertőzés több mint felét, 26 ezret Moszkvában jegyezték. Úgy tűnik, a járvány kezelése mégsem kellően hatékony, az irányítás kicsúszott a főpolgármester kezéből. Az utolsó csepp a moszkvaiak poharában a kijárási tilalomhoz kapcsolódóan bevezetett elektronikus engedély lett. Az új rendszer április 15-én startolt, és egyből forgalmi összeomláshoz vezetett. A lakhely elhagyásához elektronikus engedélyre volt szükség, és ezt a rendőrség nagy erőkkel ellenőrizte – már rögtön a bevezetés napján. Emiatt a Moszkva felé vezető autópályákon többórás dugó alakult ki, a metrók előtt pedig kígyóztak a sorok. Az orosz közösségi oldalakat ellepték a Szobjanyint átkozó kommentárok, népszerűsége jól érezhetően tovább zuhant. A főpolgármester próbálta áthárítani a felelősséget a rendőrségre, ami szintén nem bizonyult jó lépésnek – ezt a rendvédelmi szervek vezetői nem felejtik majd el egykönnyen Szobjanyinnak. A politikus megítélése a moszkvai járványügyi helyzet alakulásától függően idővel még változhat, de mindenképpen figyelemre méltó, hogy alig másfél hét leforgása alatt ilyen nagyot fordult a közvélemény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.