Esnek az üzemanyagárak és jönnek a textilhulladék-konténerek

Váratlanul tíz forinttal esett az üzemanyagok ára, majd újabb ármérséklés jött, ezt hétfőn pedig további két-két forintos csökkentés követi. Jó hír, hogy újraindult a gazdaság, míg a Mol textilhulladék-konténereket telepít. Borsodban próbafúrások kezdődtek, hogy Magyarországon működjön az energiatárolás leghatékonyabb módjának számító szivattyús erőmű.

2024. 05. 05. 6:15
Illusztráció Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tartják magukat az árcsökkentéshez az üzemanyag-kereskedők, a héten többször is faragtak az árból. Nagy Márton az ATV kérdésére nagyon nagy, jó irányba tett lépésnek nevezte a Mol döntését. Emiatt megfontolja a kormány, hogy ne a régiós, hanem a szomszédos benzin átlagár legyen a referenciaszint (mivel sokan járnak át a határainkon túlra tankolni), ugyanakkor a benzinárstop lehetőségét még mindig nem zárta ki a kabinet.

benzin tankolás benzinkút
Többször is módosult, illetve módosul az üzemanyagok ára – ezúttal csökken, és ebben a kormányzati hatásnak is szerepe van
Fotó: Mirkó István

Május 6-tól ismét üzemanyagár-csökkenést lehet majd tapasztalni a hazai benzinkutakon, ugyanis a benzin és a gázolaj esetében is két forinttal mérséklődik a nagykereskedelmi ár.

Az előbbieket figyelembe véve az autósok az alábbi átlagárakkal találkozhatnak a jövő héttől a kutakon:

  • 95-ös benzin – 629 Ft/liter,
  • gázolaj – 616 Ft/liter.
     
 

Európa harmadik leggyorsabban növekvő gazdasága a magyar

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 első negyedévében újraindult a gazdaság, a GDP éves alapon 1,7 százalékkal, míg az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal növekedett. Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza a rendelkezésre álló nemzetközi adatok alapján megállapította, hogy „a magyar növekedés nemzetközi összevetésben kiemelkedőnek számít és egyértelműen az élmezőnybe tartozik. Negyedéves alapon jelenleg az unión belül a második legnagyobb a magyar növekedés, olyan országokat megelőzve, mint Spanyolország, Portugália, Csehország, Belgium, Franciaország, Németország és Ausztria. Suppan Gergely hozzátette: az unió negyedéves alapon 0,3 százalékkal bővült, míg éves alapon 0,5 százalékos növekedést produkált. Azaz a magyar gazdaság az unió növekedési ütemét negyedéves alapon több mint 2,5-szeresen, éves alapon közel 3,5-szeresen múlta felül. 

 

Beteríti az országot textilhulladék-konténerrel a Mohu

Három éven éven belül 4500 modern textilgyűjtő konténert telepít a Mohu Zrt. Az országban ennek köszönhetően megnégyszereződik a lakosság által elérhető textilkonténerek száma. Az új, Magyarországon gyártott, feltörésbiztos konténerek körülbelül 250 kilogramm textília összegyűjtésére alkalmasak a társaság közleménye szerint. Az első ilyen konténerek már megtalálhatók egyes hulladékudvarokban, kiskereskedéseknél, illetve hamarosan Mohács, Nyergesújfalu, Tiszafüred és Sárbogárd településeken, a telepítés folyamatos.

A társaság honlapján közzétett listán már közel 730 textilhulladék-gyűjtő helyszín szerepel. A kihelyezett konténerek száma ennél sokkal nagyobb, mert számos helyszínen több konténer is található, van példa 10-13 darabra is. Mindez pedig azért fontos, mert  a textilhulladék döntő része továbbra is égetőben, lerakóban végzi.

Fontos kutatófúrások kezdődtek Borsodban

Idehaza Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyében létesülhet szivattyús erőmű, az előbbi helyszínen pedig megkezdődtek a próbafúrások. Jelenleg az ilyen típusú erőmű jelenti a megoldást az időjárásfüggő technológiák teljesítménykiegyenlítésére. Ez nem új kapacitást, hanem energiatárolási lehetőséget jelent, szivattyús erőművekből Ausztriában igen sok működik, de Magyarország is élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában.

Az engedélyek megszerzése után tavasszal két helyszínen végeznek a talaj teherbíró képességének felmérésére alkalmas kutatófúrásokat, felszíni geofizikai méréseket. A szakemberek több hete dolgoznak a Heves vármegyei Markaz térségében. A munkálatok a kutatási, erdőhasználati és egyéb engedélyek birtokában a borsodi területen, Nagybarca–Sajóivánka–Vadna szomszédságában is megkezdődnek. Már az előkészítésnél kiemelt szempont, hogy a teljes folyamat a lehető legkisebb környezetterheléssel járjon. A gépek a fúrási pontok mindegyikét meglévő erdei és mezőgazdasági utakon közelítik meg, azok szükség szerinti javítása, megerősítése után. A földmintákat laborban elemzik majd, az eredményeket beépítik a szivattyús energiatározó idén elkészülő megvalósíthatósági tanulmányába.

A tervek szerint az első hazai létesítmény hatszáz megawatt beépített kapacitással jöhetne létre, hatórás energiatermelésre lenne képes, ennyi idő alatt folyna át a víz a felső tározóból az alsóba. A felelős vízgazdálkodás érdekében a vízfelszín egy részét úszó napelemtáblákkal fednék le, amelyek a párolgást mérsékelve óvják meg a medencék vizét.

A nyugdíjasok is pályázhatnak az otthonfelújítási támogatásra

Az új otthonfelújítási támogatás lehetőségével akár a nyugdíjasok is élhetnek, ám vannak olyan feltételek, amelyekre az időseknek mindenképpen oda kell figyelniük a sikeres pályázat érdekében – derül ki a Bankmonitor elemzéséből. A feltételek közül az időseknek különösen az lehet fontos, hogy az igénylő a hitel lejártakor nem töltheti be a 75. évét, így egy tízéves futamidő esetén ez azt jelenti, hogy gyakorlatban 64 évesen igényelhető ilyen hitel. A Bankmonitor kétféle megoldást javasol, ám mind a két lehetőség bizonyos kompromisszumok megkötését várja el.

Az első megoldás a rövidebb futamidő, mely értelemszerűen a törlesztőrészlet növekedésével jár, míg a másik lehetőség megfelelő jövedelemmel rendelkező fiatalabb adóstárs bevonása lehet. Ekkor viszont az ő más hitelfelvételeinél gondot okozhat a papíron őket terhelő törlesztőrészlet.

Ugyanakkor az otthonfelújítási hitel felvételéhez szükséges jövedelem akár öregségi nyugdíj is lehet, ekkor csak arra kell figyelni, hogy beleférjünk az úgynevezett jövedelemarányos törlesztési mutató kereteibe. Ez havi 600 ezer forintig azt jelenti, hogy maximum a jövedelmünk felét költhetjük hiteltörlesztésre.

A hitelközvetítő szerint az is várható, hogy minimális jövedelmet is meghatároznak majd a hitelfelvételhez, ám erről egyelőre nincs pontos információ. Azonban mint írják, ez rendszerint az aktuális nettó minimálbér szokott lenni, ami most 177 400 forint. Ez alacsonyabb mind az átlagnyugdíj 231 ezer forintos, mind a mediánnyugdíj 205 ezer forintos összegénél, így ez a korlát nem jelent akadályt a nyugdíjasok többségének.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.