ENSZ: továbbra is aggasztó a líbiai helyzet

Forrás: MTI2020. 02. 16. 18:51

Továbbra is aggasztó a helyzet Líbiában, ahol számos esetben sértik meg a tűzszünetet és a fegyverembargót – közölte Münchenben az ENSZ illetékese vasárnap, egy hónappal a békés rendezést célzó berlini nemzetközi Líbia-konferencia után.

A tűzszünetet számos esetben nem tartják be, több mint 150 ilyen esetről készült jelentés. A líbiai nép továbbra is szenved, a gazdasági helyzet, amelyet még inkább súlyosbít a kőolajipari létesítmények blokádja, tovább romlik – hangsúlyozta Stéphanie Williams, az ENSZ líbiai különmegbízottjának, Haszán Szalaménak a helyettese.

A müncheni biztonsági értekezlet szünetében Németország és az ENSZ szervezésében Líbiáról tartott tanácskozáson a líbiai konfliktus által érintett tucatnyi ország – közöttük az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Olaszország, Törökország és az Egyesült Arab Emírségek – képviselői vettek részt, hogy áttekintsék a január 19-i berlini tanácskozás óta eltelt egy hónap fejleményeit.

A konfliktus által leginkább érintett országok Berlinben ígéretet tettek arra, hogy betartják a fegyverembargót és nem avatkoznak bele a jövőben Líbia belügyeibe.

Az ország keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok 2019 áprilisa óta folytat offenzívát Tripoli, a nemzetközileg elismert, Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette nemzeti egységkormány székhelye ellen. Az ENSZ adati szerint az összetűzésekben több mint ezer ember halt meg és 140 ezren menekültek el otthonukból.

Heiko Maas német külügyminiszter közölte, hogy kétévi szünet után a konfliktusban érintett felek várhatóan február 26-án folytatják a politikai párbeszédet.

Luigi di Maio olasz külügyminiszter viszont bírálta a diplomáciai retorika, az országban megnyilvánuló magatartások és a tények között továbbra is meglévő eltérést.

A fegyverembargó megsértéseit illetően Maas szerint eltérőek a vélemények.

Franciaország mindenekelőtt Törökországot vádolja a fegyverembargó megsértésével, mondván, Ankara nagy mennyiségű fegyvert és törökbarát szír lázadókat küld Tripoliba a nemzeti egységkormány támogatására. Oroszországot azzal vádolják, hogy a Wagner-csoport több száz milicistájával támogatja Haftart, amit Moszkva tagad.

Heiko Maas hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak, amely hétfőn tanácskozik Brüsszelben az embargó betartatásáról, ügyelnie kell arra, hogy az embargót betartsák.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően süllyedt mély káoszba, az ország gyakorlatilag két részre szakadt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.