Erdoğan: Macronnak ellenőriztetnie kellene elmeállapotát

A török elnök kijelentésére válaszul a francia kormány hazarendelte ankarai nagykövetét.

Forrás: MTI2020. 10. 24. 22:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párizs hazarendelte szombaton ankarai nagykövetét, miután Recep Tayyip Erdoğan azt üzente a francia államfőnek, hogy vizsgáltassa ki az elmeállapotát.

A török elnök egy szombati beszédében tett ilyen megjegyzést Emmanuel Macron francia államfőre. Erdoğan azt kifogásolta, hogy Macron erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követően.

– Mit mondhatnék egy olyan államfőről, akinek fogalma sincs a vallásszabadságról, és aki így kezeli az országában élő különféle vallási kisebbségek több millió tagját? – kérdezte a török vezető az állami televízióban közvetített beszédében. „Először is ellenőriztesse az elmeállapotát!”

Erdoğan szerint Európának az iszlamofóbia lesz a veszte.

– A fasizmus új szintre lépett Európában – mondta.

A török kormány dühösen reagált arra, hogy Macron bejelentette: megvédi Franciaország szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben. A francia elnök korábban azt mondta, hogy az iszlám világszerte válságba került. Paty brutális meggyilkolását követően a mecsetek és az iskolák szigorúbb ellenőrzését ígérte.

A 47 éves Samuel Patyt azért fejezte le október 16-án egy 18 éves csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A csecsen tettest a rendőrség röviddel a támadást követően lelőtte.

Macron elfogadhatatlanak nevezte Erdoğan szavait. – Követeljük, hogy Erdoğan változtasson politikai irányvonalán, mert minden vonatkozásban veszélyes. Nem bocsátkozunk haszontalan vitákba, és nem fogadjuk el a sértéseket – tette hozzá.

A francia elnök egyúttal bejelentette, hogy hazarendeli konzultációra Franciaország ankarai nagykövetét.

Macron megjegyezte: török kollégája nem fejezte ki együttérzését Paty meggyilkolása után. Emlékeztetett: Erdoğannak egyéb offenzív megjegyzései is voltak az elmúlt napokban, például amikor a francia termékek bojkottjára szólította fel országa lakosságát. A francia elnök rámutatott: Párizs és Ankara között Törökország szíriai offenzívája óta egyre több a feszültség, legyen szó Erdoğan líbiai szerepvállalásáról, a földközi-tengeri földgázmezők miatti vitákról, vagy a hegyi-karabahi konfliktusban játszott szerepéről.

Párizs követeli, hogy „Törökország vessen véget veszélyes magatartásának a Földközi-tenger térségében”, és elítéli Ankara „felelőtlen viselkedését” Hegyi-Karabahban. Macron két hónapot adott Erdoğannak a válaszra, és meg nem nevezett intézkedéseket helyezett kilátásba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.