Észak-Korea teljesen elszigeteli magát a járvány miatt

Habár Kínában már nagyon alacsonyak az új koronavírus esetek számai, Phenjan tovább szigorít.

2020. 11. 30. 17:53
North Korean soldiers patrol behind a border fence near the North Korean town of Sinuiju
A határon tűzparancs van érvényben. Se ki, se be Fotó: Damir Sagolj Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea tovább szigorította intézkedéseit a koronavírus elleni védelemben, gyakorlatilag teljesen megszakította a kereskedelmet legnagyobb partnerével, Kínával. A CNN értesülései szerint Peking mindössze kétszázötvenezer dollár értékű árut exportált Phenjanba októberben, ami 99 százalékos csökkenést jelent a szeptember elejétől október végéig terjedő időszakban. Észak-Korea nem ismerte el hivatalosan a kereskedelem visszaesését, valamint annak okára sem utalt, de a szakértők szerint a koronavírus terjedésének megállítása húzódhat a háttérben. Az észak-koreai állami sajtó arról számolt be a hét végén, hogy a hatóságok új, jóval szigorúbb járványellenes intézkedéseket vezetnek be országszerte, többek közt növelik a határátkelőhelyeken szolgálók számát, és a tengeri vizekbe való belépést is korlátozzák.

A határon tűzparancs van érvényben. Se ki, se be
Fotó: Reuters/Damir Sagolj

Kína Észak-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere, az elszigetelt ország gyakorlatilag nem importál máshonnan termékeket. Mielőtt évekkel korábban, 2016-ban és 2017-ben az ENSZ szankciókat vetett ki Észak-Koreára, amiért a kormány többszöri figyelmeztetés ellenére sem állította le nukleáris fegyverkezési programját, Peking Phenjan külkereskedelmének több mint kilencven százalékát tette ki.

A dél-koreai titkosszolgálat korábban arról adott hírt, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető két személyt végeztetett ki, köztük egy vámtisztviselőt, aki a Kínából érkező áruk esetében nem tartotta be a járvány megelőzésére bevezetett szabályokat. A hírt észak-koreai tisztviselők nem erősítették meg, viszont amennyiben igaz, úgy az egyértelműsíti, hogy az elszigetelt ország mennyire komolyan veszi a világjárvány elleni védekezést. Észak-Korea a világon az elsők között zárta le teljes mértékben a határait, miután megérkeztek az első hírek a világjárvány kirobbanásáról. Szakértők szerint Kim Dzsong Un gyors reagálása annak tudható be, hogy a vezető tisztában van azzal, hogy milyen károkat okozna a járvány az országban. A remeteállamban hivatalosan még nem jelent meg a kór, az információ hitelességét – már csak Kína közelsége miatt is – sokan kétségbe vonják.

Meglehetősen súlyos a helyzet az észak-koreai vezető számára, ez magyarázhatja a viszonylagos csendet is, hogy Észak-Koreáról keveset hallunk az amerikai elnökválasztás óta

– jelentette ki Evans Revere, az Egyesült Államok korábbi kelet-ázsiai és csendes-óceáni államtitkár-asszisztense hozzátéve, hogy Kim lépései arra engednek következtetni, hogy az amúgy is súlyos koronavírus-helyzet tovább fokozódik az országban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.