Észak-Koreába is átterjedhet a kór

Hazatérhetett az a hét magyar állampolgár, akiket két hétre különítettek el karanténban, miután hazatértek a fertőzött Vuhanból. Egyelőre viszont maradniuk kell a Japánnál veszteglő Diamond Princess hajón dolgozó honfitársainknak. Reményre adhat okot, hogy Kínában – hála a drákói szigornak – harmadik napja csökkent az új fertőzések száma.

Magyar Nemzet
2020. 02. 17. 7:17
North Korea marks birth anniversary of Kim Jong-il
Kim Dzsong Un észak-koreai legfelsőbb vezető huszonkét napig nem mutatkozott nyilvánosan Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végén előbújt rejtekéből Kim Dzsong Un: az észak-koreai vezető a Kim Dzson Il-mauzóleumánál rótta le kegyeletét a néhai legfelsőbb vezető születésnapja alkalmából. Kim Dzsong Un utoljára 22 nappal ezelőtt mutatkozott nyilvánosan, azóta inkább biztos helyen tartózkodott, valószínűleg azért, nehogy megfertőződjön a vuhani koronavírussal. Igaz, Észak-Koreából egyelőre nem jelentettek egyetlen megbetegedést sem, de a keménykezű diktatúra információs szabadságát ismerve könnyen elképzelhető, hogy titokban tartanák az esetet. Dél-koreai médiaértesülések és egyes szakértői vélemények szerint elképzelhetetlen, hogy az országba nem terjedt át a járvány. A szomszédos déli államban egyébként már legalább 28 beteget regisztráltak.

Phenjan azért nagyon is komolyan veszi a kórt, a jelentős gazdasági károk ellenére is lezárták a Kínával közös határt, megtiltották a beutazást a turistáknak és egy hónapos karantént rendeltek el minden hazatérő polgár számára. A dél-koreai média meg nem erősített beszámolója szerint egy Kínából visszatérő tisztségviselőt egyszerűen kivégeztek, mert fittyet hányva az előírásoknak a karantén helyett a közfürdőbe vezetett az útja. Az intézkedések ellenére sokan attól tartanak, hogy a 25 mil­liós Észak-Koreában könnyen elszabadulhat a koronavírus. Az élelemhiány miatt a lakosság csaknem fele alultáplált, ami veszélyeztetettebbé teszi őket; ráadásul a kórházak is gyengébben felszereltek, és a diktatúrában a kommunikáció is nehezebben áramlik, a védekezést ezzel is nehezítve.

Kim Dzsong Un észak-koreai legfelsőbb vezető huszonkét napig nem mutatkozott nyilvánosan
Fotó: Reuters

A félelmek dacára azért a Covid–19 névre keresztelt járvány elsősorban még­iscsak Kínában tombol. Az országon kívül ugyan majd harminc másik államban jelent meg a koronavírus, azonban ezekben az ötszázat sem érte el az esetek száma, nagy részük egyetlen helyen, a Japánban veszteglő Diamond Princess hajón terjedt el. Mindössze négyen haltak meg eddig Kínán kívül, először Európában egy kínai turista Franciaországban, továbbá egy-egy ember Hongkongban, a Fülöp-szigeteken és Japánban. Kínában tegnapig több mint 68 500 esetet regisztráltak, többségét a gócpontnak számító Hupej tartományban, a halálos áldozatok száma pedig elérte az 1666-ot. Reményre adhat viszont okot, hogy a kór terjedése lassul, harmadik napja csökkenő tendenciát mutat: tegnap egyetlen nap alatt 2009 új megbetegedést észleltek, míg egy nappal korábban 2641-et, pénteken pedig még 5090-et. Ebben nagy szerepe lehet annak, hogy az óriási gazdasági károk ellenére a kínai hatóságok nem enyhítenek, sőt szigorítanak a drákói szabályokon.

Hupej tartományban máig hatvanmillió ember él lényegében karanténban, otthonukat nem vagy csak „vészhelyzet” esetén hagyhatják el. Háztartásonként egyetlen személynek minden harmadik napon engedélyezett, hogy bevásároljon élelemből és a legszükségesebb cikkekből. Ki vannak tiltva az utakról a járművek is, azok kivételével, amelyek árut szállítanak. Zárva tartanak az üzletek és intézmények is, a gyógyszertárakat, élelmiszerboltokat és orvosi rendelőket nem számítva. Közben Pekingben ugyancsak kéthetes karantén vár mindenkire, aki visszatér a fővárosba, a szabályszegők komoly büntetéssel számolhatnak. A megelőzés érdekében a központi bank pedig még a használt bankjegyeket is fertőtlenítette.

Hazamehetett az a hét magyar állampolgár a kórházból, akiket tizennégy nappal ezelőtt helyeztek karanténba, miután Franciaországon keresztül hazaérkeztek a kínai Vuhanból – közölte tegnap a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Szlávik János elmondta: a hat férfi és egy nő a kórházi karantén ideje alatt végig tünet- és panaszmentes volt, laboratóriumi vizsgálataik nem mutatták ki a kórt. Azt pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Face­book-bejegyzéséből tudjuk, hogy a jokohamai kikötőben veszteglő Diamond Princess hajón lévő magyar állampolgárok jól vannak, jelenleg is tünetmentesek, mivel azonban a személyzet tagjai, ezért további két hét karantén vár rájuk.

A japán hatóságok közlése szerint a hajón továbbra is terjed a vírus, újabb hetven ember fertőződött meg, és ezzel 355-re nőtt a betegek száma. Az Egyesült Államok a hét végén mintegy négyszáz állampolgárát evakuálta a Diamond Princessről – a már megbetegedett negyven amerikai japán kórházakban maradt –, őket várhatóan hazájukban is ideiglenesen karanténba zárják majd. Sajtóhírek szerint hamarosan Izrael, Hongkong és Kanada is követi az amerikai példát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.