Európát is elérte az Amerikában pusztító erdőtüzek füstje

Műholdfelvételek tanúsága szerint Európát is elérte az Egyesült Államok nyugati partvidékén pusztító heves erdőtüzek füstje – jelentette be szerdán az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálata (CAMS).

Forrás: MTI2020. 09. 16. 16:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlés szerint a Kalifornia, Oregon és Washington államban tomboló tüzek füstje 8000 kilométert megtéve elérte Nagy-Britanniát és Észak-Európa egyes részeit.

Az Amerika nyugati partvidékén égő tüzek 30,3 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak ki augusztus közepe óta

– mondta Mark Parrington, a CAMS vezető beosztású kutatója, az erdőtüzek szakértője.

Az európai légkörfigyelő szolgálat fennállásának 18 éve alatt még soha nem észleltek ilyen nagy kiterjedésű és intenzitású tűzvészt – hangsúlyozta a tudós, hozzátéve, hogy a tüzekből származó füst vastagsága „óriási”, a vonatkozó mérőszám, az aeroszol optikai mélység (AOD) 7-es szintű vagy azt meghaladó, és ezt független szárazföldi mérések is megerősítik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.