Fegyvert foghatnak a tanárok Floridában

Floridában immár törvény szavatolja, hogy a tanintézmények tanárai akár fegyverrel védhessék meg magukat és diákjaikat a rájuk törő lövöldözőktől. Az erről szóló jogszabályt szerdán fogadták el az állami törvényhozásban, annak ellenére, hogy a demokraták többsége leszavazta a javaslatot.

Magyar Nemzet
2019. 05. 03. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Floridában szerdán törvényt fogadtak el arról, hogy a tanárok fegyvert viselhetnek a tanintézményekben. Az állami képviselőház két napig tartó vita után 65:47 arányban voksolt a törvény mellett, amelyet a szenátus már a múlt héten elfogadott. A „felfegyverzési” programban történő részvétel önkéntes, és a tanároknak előtte egy 144 órás kiképzésen kell részt venniük, majd sikeres vizsgát is kell tenniük. Amerikai sajtójelentések szerint Florida 67 megyéjéből negyvenben már jelentkeztek tanárok és iskolai alkalmazottak. A demokrata képviselők többsége nemmel szavazott, azt állítva, hogy az iskolákban lévő fegyverek számának növelése fokozott kockázatnak teszi ki a gyerekeket, növelni fogja a téves fegyverhasználat veszélyét, és az előítéletek miatt növelheti az afroamerikai diákok elleni erőszakot – idézi az érveket az MTI.

Floridában tavaly február óta erősödött fel a tanárok felfegyverzését követelők mozgalma. A Miamihoz közel eső Parkland városka egyik középiskolájában ugyanis 2018 februárjában az iskola egyik volt diákja, a 19 éves Nikolas Cruz előre kitervelt szándékkal lövöldözni kezdett, és 17 embert – köztük diákokat és tanárokat – megölt, ­17-et pedig megsebesített. A pedagógus-szakszervezetek azonban ellenezték a tanárok felfegyverzését lehetővé tévő törvényt, és néhány népesebb floridai megye iskolaszékei leszavazták iskoláiknak az oltalmazó programban való részvételét, úgy döntve, hogy a biztonsági feladatok ellátását inkább a megfelelően kiképzett rendőrökre hagyják.

A parklandi lövöldözés után a floridai törvényhozás már elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében minden oktatási intézmény köteles legalább egy felfegyverzett munkatársat vagy rendőrt foglalkoztatni. A tavaly megszavazott jogszabály ezt ugyan elő is írta, de azt továbbra is megtiltotta, hogy egy oktató az órán vagy más foglalkozáson is fegyvert viseljen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.