Felborult egy migránsokat szállító csónak Leszbosz partjainál, többen meghaltak

Legkevesebb hat ember – köztük két gyerek – vízbe fulladt, miután felborult egy migránsokat szállító csónak az Égei-tengeren, Leszbosz szigetének partjainál – jelentette a görög parti őrség kedden. Máltán 97 menekültet a fegyveres erők vittek biztonságos területre.

Forrás: MTI2019. 06. 11. 11:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első hírek még hat halálos áldozatról szóltak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint ebben az évben eddig mintegy 9700 migráns jutott át Törökországból a görög szigetekre.

Ezen az útvonalon meglehetősen veszélyesnek számít az átkelés, tavaly legkevesebb 174 ember veszett a vízbe az út során, míg a 2019-es év kezdete óta legkevesebb 429-en.

Az Égei-tenger néhány éve az Európába igyekvők fő útvonalának számított, azonban az Európai Unió és Törökország között 2016-ban kötött egyezség értelmében – amely szerint Törökország visszafogadja a területéről illegálisan Görögországba érkezőket – jelentősen csökkent az átkelők száma.

A menekültválság csúcspontján, 2015-2016-ban több mint egymillió ember jutott át Törökországból Görögországba. Tavaly ez a szám hozzávetőleg 50 ezerre esett vissza.

Görögországban jelenleg mintegy 70 ezer menekült él, többségük Szíriából érkezett. A menekültek számára kialakított regisztrációs központok Leszbosz, Számosz, Híosz, Lérosz és Kósz szigetén változatlanul túlzsúfoltak. Tehermentesítésük végett az athéni kormány időnként a szárazföldre szállít át a táborokból embereket.

Máltára 97 menekült érkezett kedden, őket a máltai fegyveres erők tagjai mentették ki a Földközi-tengerből éjszaka. A csoportban két gyerek és egy várandós nő is volt, őket kórházba szállították.

Egy héten belül ez volt a második nagyobb migránscsoport, mely Máltára érkezett. Múlt szerdán a máltai hadsereg mintegy 300 hajón érkezőt mentett ki és szállított a szigetre.

Az elmúlt hetekben több száz bevándorló érkezett Máltára, ahogyan az utóbbi időben megsokasodott a Líbiából menekülők száma.

Amióta az olasz kormány lezárta kikötőit a menekülteket kimentő civil hajók előtt, és nagyon kevés saját mentőhajót járőröztet a Földközi-tengeren, Málta rákényszerült arra, hogy maga is mentsen bevándorlókat a tengerről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.