Egy felmérés szerint tombol az öncenzúra az Egyesült Államokban

A megkérdezetteknek közel kétharmada fél őszintén elmondania a véleményét egy Egyesült Államokban készült felmérés szerint. A baloldal „puha diktatúrája” még a mérsékelten liberális érzelműeket sem kíméli.

Magyar Nemzet
Forrás: Breitbart, USA Today2020. 08. 05. 16:30
null
Washington, 2020. június 1. A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetők tűzbe dobnak egy felfordított amerikai zászlót a washingtoni Fehér Ház közelében 2020. május 31-én. Május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd később, a kórházban meghalt. MTI/EPA/Shawn Thew Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikaiak csaknem kétharmada fél a véleménynyilvánítástól, derül ki egy nem rég megjelent közvélemény-kutatásból. A washingtoni központú Cato Intézet felmérése szerint a válaszadók 62 százaléka véli úgy, hogy az Egyesült Államokban kialakult politikai hangulat visszatartja őket attól, hogy őszintén kifejtsék véleményüket. Látványos a válaszok pártprefenciák szerinti megoszlása: a megkérdezett demokrata szavazók 52 százaléka fél a véleménynyilvánítástól, a Republikánus Párt támogatóinál ez a szám eléri a 77 százalékot.

– Csak az erősen liberális érzelműek érzik biztonságban magukat – írja a Cato Intézet kutatása, még a mérsékelt liberálisoknak is a 64 százaléka fél az őszinte beszédtől.

A washingtoni agytröszt 2017-ben végzett hasonló felmérést, akkor a mérsékelt liberális érzelműek 54 százaléka érezte biztonságosnak a politikai klímát, ez a szám most hat ponttal, 48 százalékra csökkent.

– Az öncenzúra a társadalmi csoportok szerinti bontásban is tanulságos – folytatja a washingtoni agytröszt. A latin-amerikaiak a legóvatosabbak, 65 százalékuk nem nyilvánít magánvéleményt, a fehér amerikai lakosság esetében ez a szám 64 százalék. Viszonylag biztonságban érzik magukat az afrikai amerikaiak, 49 százalékuk tart az őszinte beszédtől.

A kutatás kitér a véleménynyilvánítás korlátozását támogató intézkedések népszerűségének korcsoportonkénti megoszlására is. Mint írják, a harminc év alattiak 44 százaléka véli úgy, hogy helyénvaló elbocsátani azokat, akik Donald Tump amerikai elnököt támogatják. Ugyanennek a korcsoportnak a 27 százaléka véli úgy, hogy a Demokrata Párt elnökjelöltje, Joe Biden támogatóinak elbocsátása helyes gyakorlat lehet egy munkahelyen.

Az iskolák újranyitása ellen tiltakoznak New Yorkban 2020. augusztus 3-án Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

A cikket szemlézte a Britbart hírportál, amely a baloldal „puha diktatúrájáról” (soft totalitarianism) ír. Idézik a szófordulatot bevezető konzervatív amerikai író, Rod Dreher korábbi szavait, aki már régóta figyelmeztet a jelenség mérgező hatására. A hírportál emlékeztet a július végén öngyilkosságot elkövető Mike Adams szociológusra, akit a megosztó Twitter-posztjai miatt nyugdíjazták az Észak-Karolina Egyetemen.

Az 55 éves egyetemi tanár a gendertanulmányokat kritizálta, illetve egy demokrata kormányzót, Roy Coopert nevezett rabszolgahajcsárnak (slave master), véleménynyilvánítása miatt szexistának és rasszistának bélyegezték. Adams elvesztette egyetemi státusát, nem sokkal később főbe lőtte magát.

– Az emberek többsége okkal fél kifejteni konzervatív vagy vallásos meggyőződését a munkahelyén, nyilvános helyeken, de mindenekelőtt a közösségi médián – írja a Breitbart. A hírportál hozzáteszi, a Demokrata Párt által tüzelt baloldali mozgalmak a fizikai és a digitális térben egyaránt fenyegetik az amerikai polgárokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.