Felszámolja Salvini eredményeit a baloldal

A Matteo Salvini volt jobboldali belügyminiszter által tavaly bevezetett és a migránsokkal érkező civil hajók kitiltását célzó törvénycsomag teljes eltörlését tűzte ki újabb céljának a baloldali kormány Rómában. A jobboldal szerint az új tervezet az NGO-knak kedvez, Olaszország pedig újra tárt karokkal várja a bevándorlókat.

2020. 02. 19. 6:44
Migrants stand on board a NGO Proactiva Open Arms rescue boat in central Mediterranean Sea sailing to the Italian port of Taranto
Migránsok Tarantónál. Egyszerűbben kaphatnak olasz útlevelet Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világos üzenetet küldött a baloldali olasz kormánynak a bevándorlásellenes Matteo Salvini megerősödését ellensúlyozni kívánó Szardínia-mozgalom: a Bolognából indult csoport azt akarja elérni, hogy a kormány hajítsa a kukába a határok védelmét garantáló biztonsági intézkedéseket, amelyeket Salvininek – még belügyminiszterként – tavaly augusztusban sikerült elfogadtatnia.

A Liga vezetőjének törvénycsomagja a korábbinál jóval nagyobb befolyást adott a belügyminiszter kezébe a határok és a tenger ellenőrzésében, valamint az olasz hatóságok mozgásterét is jelentősen növelte. De a legfontosabb hozadéka az olaszországi partokra migránsokkal érkező civil hajók kitiltása volt, a csomag ugyanis hangsúlyozta: a civil hajók az illegális bevándorlást pártolják.

Migránsok Tarantónál. Egyszerűbben kaphatnak olasz útlevelet
Fotó: Reuters

A baloldalnak már akkor sem tetszett, hogy a tavaly szep­temberig az Öt Csillag Mozgalommal közösen kormányzó Liga törvénybe iktatta a határok megvédését, a Szardínia-mozgalom pedig hetek óta a La Repubblica baloldali napilap egy januári számának címoldalán nagybetűkkel megjelent üzenetét harsogja: Töröljétek Salvinit! A kormány ennek – most úgy tűnik – engedelmeskedik; Luciana Lamorgese belügyminiszter a minap javaslatcsomagot terjesztett be elődje intézkedéseinek eltörlésére.

Az Il Giornale jobboldali napilap szerint Olaszország visszatért a múltba. „Lamorgese nem is belügyminiszterként, hanem egyfajta helyreállítási biztosként tevékenykedik. A biztonsági rendeletek változásait bemutató intézkedései nem mást jelentenek, mint visszatérést a baloldali miniszterelnökök, Matteo Renzi vagy Paolo Gentiloni idejéhez.

Helyreállítják azon nem kormányzati szervezetek (NGO-k) teljes cselekvési szabadságát is, amelyek az olasz partokra hordják a migránsokat”, figyelmeztet a lap. A jobboldali olasz sajtó szerint a csomag legvitatottabb pontjainak a migránsok által igényelt úgynevezett különleges védelem, valamint az állampolgárság megszerzését felgyorsító szabályok számítanak. Ezek értelmében az eddiginél sokkal könnyebb lesz olasz útlevélhez jutniuk.

A különleges védelem az Il ­Giornale szerint nem más, mint a nevében új, ám valójában újracsomagolt változata annak az emberiességi intézménynek, amely lehetővé teszi a bevándorlók befogadását még abban az esetben is, ha nem felelnek meg a genfi egyezményben előírt feltételeknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.