Felzárkózó politikai együttműködés

Több, az Obama-kormánynak címzett bírálat hangzott el tegnap Mike Pompeo amerikai külügyminisztertől, mint amekkora hangsúlyt kaptak a Budapesttel fennálló nézetkülönbségek. Mint azt hétfői számunkban jeleztük, a felek megállapodtak egy új védelmi együttműködési egyezmény szövegében, és amerikai fegyverek beszerzéséről is szó van.

2019. 02. 12. 6:44
null
Kellemes hangulatú megbeszélés Szijjártó Péterrel. Számos kérdésben azonos az álláspont Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos politikai kérdésben azonos vagy hasonló állásponton vagyunk a Trump-kormánnyal. Hazafias politikát folytatunk, saját polgáraink védelmét a migráció támogatása elé helyezzük, támogatjuk a világ keresztény közösségeit és Izrael tisztességes megítélését a világban – állapította meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután tegnap fogadta amerikai kollégáját, Mike Pompeót.

A mostani látogatás előtt utoljára 2011-ben, Hillary Clinton személyében járt amerikai külügyminiszter Budapesten. Ennek tükrében Szijjártó úgy értékelte, amióta Donald Trump az elnök – azaz 2017 óta –, a magyar–amerikai viszonyrendszer harmadik, azelőtt mostohaként kezelt pillére, a politikai kapcsolat is felzárkózik a gazdasági és a védelmi együttműködés mellé.

Kellemes hangulatú megbeszélés Szijjártó Péterrel. Számos kérdésben azonos az álláspont
Fotó: Kurucz Árpád

– Az Egyesült Államok nem volt jelen Közép-Európában. Ez elfogadhatatlan – fogalmazott Pompeo, arra utalva: az előző, Barack Obama vezette adminisztráció elhanyagolta térségünket, az űrt pedig Oroszország és Kína kezdte betölteni. Az amerikai külügyminiszter figyelmeztetett ennek veszélyeire, és hangsúlyozta, az együttműködés elmélyítésére törekszenek hazánkkal.

A közös sajtótájékoztatón – amelyet Pompeo gyakorlatilag végigmosolygott – ez nem került szóba, de a Reuters híre szerint a washingtoni fődiplomata előzőleg szót emelt a Huawei kínai technológiai vállalat itteni szerepével szemben. Szerinte a Huawei biztonsági kockázatot jelent, ezért aki azt használja, kockáztatja az amerikaiakkal való partnerséget.

– Nem engedhetjük meg, hogy éket verjen közénk – mondta Pompeo Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva. – Az oroszokkal és a kínaiakkal való együttműködésünk nem veszélyezteti amerikai és NATO-szövetségünket – mondta kérdésre válaszolva Szijjártó. Az orosz fenyegetés áll a hátterében annak, hogy Pompeo Ukrajna támogatására szólított fel, Szijjártó viszont hangsúlyozta, nem tekinthetjük geopolitikai kérdésnek északkeleti szomszédunkat, nem hagyhatjuk magára a 150 ezres kárpátaljai magyarságot.

Pompeo méltatta hazánk afganisztáni és NATO-szerepvállalását.

Mint hétfői számunkban jeleztük, a felek megállapodtak egy új védelmi együttműködési egyezmény szövegében. Ez az Országgyűlés honvédelmi bizottsága elé kerül, és a hazánkon át történő, de harmadik országokba irányuló amerikai csapatmozgások jogi kere­teit is rögzíti.

Ugyancsak a honvédelmi bizottság elé kerül, hogy előrehaladott tárgyalások folynak közepes hatótávolságú amerikai légvédelmi rendszer beszerzéséről. Tegnap konkrétumokat nem jelentettek be ezzel kapcsolatban, de Pompeót este fogadta Benkő Tibor honvédelmi miniszter, majd Orbán Viktor kormányfő.

Hazánkból a külügyminiszter Pozsonyba utazik tovább. A felek egyetértettek az orosz energiafüggőség csökkentésének fontosságában. – Nem amerikai gázeladásról van szó, hanem nemzetbiztonsági kérdésről – mondta Pompeo.

Pompeo a sajtótájékoztatón mintegy kötelező gyakorlatként mondta el, hogy találkozott a magyar civil szervezetek képviselőivel is, de – utalva arra, hogy közép-európai útja egybeesik a kommunizmus bukásának 30. évfordulójával –, azt mondta, „teljes mértékben bízik abban, hogy Magyarország továbbra is a szabadság útját járja majd”.

Washington mind a négy visegrádi országban erősíteni fogja a „független helyi média” támogatását. Pompeo tegnap a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a K-Monitor képviselőivel is találkozott, akik a magyar jogállamisággal, a médiahelyzettel és a korrupcióval kapcsolatban fejezték ki aggályaikat. Mindhárom szervezet jelentős támogatói a Soros György nevéhez köthető Nyílt Társadalom Alapítványok.

A legbiztosabb európai szövetséges

Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trump amerikai elnök egyik legbiztosabb szövetségesévé vált – írta az ABC című, jobboldali spanyol napilap tegnap az amerikai külügyminiszter budapesti látogatása kapcsán. Nem véletlen, hogy Pompeo Magyarországon kezdi meg európai körútját, tekintve, hogy a magyar kormányfő Trump egyik legbiztosabb szövetségesévé vált az Európai Unióban és a NATO-ban, idézte az MTI a lapot. „A falak előnyben részesítése mellett Orbánnak és Trumpnak több egyéb közös pontja is van” – írta David Alandete washingtoni tudósító, aki szerint mindkét vezető többé-kevésbé nyilvánvaló csodálattal viseltetik Vlagyimir Putyin orosz elnök iránt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.