Fiatalokat buzdítottak terrorcselekményre a marokkói iszlamisták

Bibliai tanításai miatt emeltek vádat egy finn kereszténydemokrata politikus ellen; Franciaország a Pfizer–BioNTech-vakcina lehetséges mellékhatását vizsgálja. Brüsszel szerint Spanyolországnak segítséget kellett volna kérnie a hóvihar idején; francia célpontok támadását tervezte a három marokkói iszlamista.

Forrás: Mediaworks2021. 05. 03. 12:16
null
Nantes, 2015. január 13. A Charlie Hebdo címû francia szatirikus hetilap új számának példányai egy Nantes-i nyomdában 2015. január 13-án. A lapot a szokásos hatvanezres példányszám helyett legalább hárommillió példányban jelentetik majd meg, a címlapon szereplõ képen Mohamed próféta tartja a "Charlie vagyok" feliratú táblát, a felette lévõ felirat jelentése: "Minden meg van bocsátva". (MTI/EPA/Eddy Lemaistre) Fotó: Eddy Lemaistre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bibliai tanításai miatt emeltek vádat a finn kereszténydemokrata politikus ellen

Népcsoport elleni felbujtással vádolták meg az egykori belügyminisztert, aki a finn Kereszténydemokrata Párt korábbi elnöke és jelenlegi országgyűlési képviselő. Az ügyészség szerint megalapozott a vád, miszerint Päivi Räsänen becsmérlően beszélt a rádióban a homoszexuálisokról.

A képviselő azt mondja, nem gondolja magát bűnösnek, minden esetben a Biblia házasságról és nemekről szóló tanításairól beszélt. Räsäner többek között azt állította, hogy a homoszexuális kapcsolatok megkérdőjelezik a keresztény emberfelfogást, szerinte tudományosan nem támasztható alá, hogy a homoszexualitás egy veleszületett tulajdonság. Ezen kívül többször kritizálta a finn evangélikus egyházat, mert az a Pride együttműködő partnere.

Forrás: Yle

Franciaország a Pfizer–BioNTech-vakcina lehetséges mellékhatását vizsgálja

Francia kutatók öt olyan esetet vizsgálnak, amelyben szívizomgyulladás alakult ki a Pfizer–BioNTech vakcinával beoltott pácienseknél. A francia gyógyszerbiztonsági intézet (ANSM) képviselője közölte, hogy egyelőre nincs megerősített összefüggés a koronavírus elleni oltóanyag és a szívizomgyulladásos esetek között.

Az izraeli lakosság oltása során szintén több szívizomgyulladásos megbetegedés fordult elő, amely ugyancsak az esetleges összefüggések kutatására késztette a francia gyógyszerbiztonsági intézet dolgozóit. A francia kutatók a vizsgálatban nyert tapasztalatokat megosztják majd az Európai Gyógyszerügynökséggel is. Az ANSM szerint a Pfizer-vakcina előnyeihez azonban továbbra sem fér semmi kétség.

Forrás: The Brussels Times

Nem kértek segítséget, emiatt is lassulhatott az oltási program Spanyolországban

A spanyol kormány nem kért segítséget az uniótól a januári Filomena hóvihar idején – jelentette be az Európai Bizottság. Állításuk szerint egyetlen platformon, sem az EU polgári védelmi mechanizmusán, sem a Szolidaritási Alapon keresztül nem érkezett bejelentés a kormánytól arra vonatkozóan, hogy segítségre lenne szükségük a helyzet kezeléséhez. Brüsszel szerint Spanyolországnak ezt meg kellett volna tennie a rendkívüli havazás idején, ugyanis a természeti csapás nagyban hozzájárult az oltási procedúra lassulásához.

Az ellenzék jelenleg magyarázatot vár a kormánytól, ugyanis ha segítséget kértek volna az uniótól, az szerintük óriási támasz lett volna a kárt szenvedett autonóm régióknak.

Forrás: vozpopuli

A legfiatalabbakat szólította fel támadásra a három marokkói iszlamista

A közösségi médiákban 19 ezer követője volt annak a három marokkói radikális iszlamistának, akiket Spanyolországban tartóztattak le a múlt héten. Az iszlamisták a franciaországi célpontok ellen tervezett terrorcselekményekre szólították fel követőiket a YouTube, a Facebook és a TikTok felületein, ahol a közösségi médiahasználók legfiatalabb rétege található.

A három marokkói férfi 2016-ban érkezett illegális bevándorlóként, majd 2020 szeptemberében kezdték terrorcselekményekre buzdítani a Franciaországban élő követőiket, amikor a francia szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo újra publikálta a Mohamed-karikatúrákat.

Forrás: Le Journal du Dimanche

Borítókép: a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap új számának példányai egy Nantes-i nyomdában (MTI/EPA/Eddy Lemaistre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.