Finiséhez érkezett a brexitalku Brüsszelben

Az Európai Parlament csütörtökön egy újabb lépést tett a brexitmegállapodás ratifikálása felé, miközben Londonban II. Erzsébet hozzájárulásával életbe lépett a brit kilépésről szóló törvény. A brüsszeli képviselők zöme bánatosan veszi tudomásul az immár elkerülhetetlen brexitet, míg mások a demokrácia hőseiként búcsúztatják a szigetországból származó kollégákat. Ma Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ünnepélyesen is aláírják a kilépési megállapodást az egy hét múlva esedékes brit EU-távozás előtt.

2020. 01. 24. 13:03
Westminster protester and anti-Brexit activist Steve Bray takes part in a protest outside the EU Parliament in Brussels
Mr. Antibrexit jóslata nem vált valóra Fotó: Yves Herman Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületénél tűnt fel Steve Bray, azaz Mr. Antibrexit – a férfit leginkább a londoni parlament képviselői és alkalmazottai ismerik, ugyanis a 2016-os népszavazás óta gyakorlatilag mindennap a brit EU-kilépés ellen tüntet a Westminsternél. Bray tavaly májusban a Magyar Nemzetnek is nyilatkozott Londonban, akkor lapunk kérésére büszkén magyarázta: „Figyelje meg, sosem fogunk kilépni az EU-ból!” A brexit egyik legnagyobb hazai ellenzője most épp az egy hét múlva esedékes brit távozás miatt érkezett az EU szívébe. Ahogy azt az EP épületénél mondta, innentől fogva ha kell, mindennap tüntet majd azért, hogy Nagy-Britannia mielőbb újracsatlakozzon az unióhoz.

Bray és sokak bánatára a brexit gyakorlatilag elkerülhetetlenné vált, miután tegnap az EP is kulcsfontosságú lépést tett a kilépési megállapodás ratifikálásában. Míg egy nappal korábban a londoni parlament fejezte be az EU-tagság megszűnését célzó törvénytervezet tárgyalását, tegnap az uniós parlament alkotmányügyi bizottsága (AFCO) fogalmazott meg ajánlást a testület jövő heti plenáris ülésére, amikor is a 751 képviselő ad borítékolhatóan zöld jelzést a kilépési alkunak. Az AFCO képviselőinek túlnyomó többsége támogatta a kilépés jelenlegi feltételeit: 23 képviselő szavazott mellette, hárman ellene.

Mr. Antibrexit jóslata nem vált valóra
Fotó: Reuters

– Ha arról kellene szavazni, hogy legyen-e brexit, én lennék az első, aki nemmel szavaz. De nem ez a helyzet – kezdte tegnapi felszólalását Guy Verhofstadt, az EP brexitfőtárgyalója, azt ajánlva a szakbizottság tagjainak figyelmébe: most mindenekelőtt a rendezett brit kilépést – így a brit és uniós polgárok jogainak védelmét – kell szem előtt tartaniuk. A belga liberális politikus elérzékenyülve beszélt arról is: reméli, hogy egyszer még átlépik brit képviselők az Európai Parlament küszöbét. A szakbizottság elnöke, a néppárti Antonio Tajani is történelmi pillanatnak nevezte a britek távozását. Mint mondta, az elmúlt három évben megpróbáltak mindent megtenni annak érdekében, hogy a brexit a lehető legkisebb negatív változást jelentse a polgárok mindennapjaiban. Tajani kiemelt jelentőségű ügyként az állampolgári jogok mellett a nagypénteki megállapodás érinthetetlenségét említette. Az EP-képviselők az ülésen hosszas állótapssal búcsúztak brit kollégáiktól. Persze akadtak olyanok is, akiket kevésbé hatott meg a britek búcsúja: a finn euroszkeptikus Laura Huhtasaari például a „Furcsa dolog önök számára a demokrácia, ugye?” mondattal kommentálta a képviselőtársai bánatát. – A decemberi előre hozott választáson a szavazók 53 százaléka voksolt olyan pártokra, amelyek újabb referendumot akartak a brexitről – ezt már a brit baloldali Richard Corbett fűzte hozzá a vitához, úgy érvelve: a britek az idegenbe ugranak fejest az EU elhagyásával.

A csütörtöki parlamenti szavazással szinte egy időben, II. Erzsébet királynő hozzájárulásával a szigetországban kihirdették a kilépés feltételrendszeréről szóló törvényt. Ma Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács vezetője Brüsszelben írja alá a brexitmegállapodást. Az Európai Parlament kilépési alkuról szóló szavazása pedig jövő szerdán lesz, utána az EU Tanácsa is rábólint a dokumentumra, mielőtt jövő pénteken – ­január 31-én – a britek sokévnyi huzavona után hivatalosan is elhagyják az ­Európai Uniót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.