Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 11., kedd, Ferenc napja
HÍR TV – SAJTÓKLUBOrbán Viktor egy szabad, bátor ember
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/fulop-herceg-sosem-kotott-csomot-a-nyelvere-9637802/

Fülöp herceg sosem kötött csomót a nyelvére

Fülöp herceg jól ismert volt uralkodói körökben némileg szokatlan szókimondó természetéről, amely miatt alighanem gyakran kellemetlen helyzetbe is hozta a Buckingham-palota protokoll-osztályát. A 99 esztendősen tegnap elhunyt edinburghi herceg ritkán kötött csomót a nyelvére, keveset törődött a politikai korrektséggel, és olyan megjegyzéseket is megengedett magának, melyeket a megengedőbbek „aranyköpéseknek”, az érzékenyebbek „rasszista és szexista beszólásoknak” értékeltek. II. Erzsébet férjének halálakor a nemzetközi média ismét csokorba gyűjtötte legfrappánsabb vagy legmeghökkentőbb mondatait, miközben ismét fellángolt a vita arról, hogy szemet lehet-e hunyni az effajta megjegyzések fölött, csak mert egy királyi herceg teszi őket?

2017. augusztus 2-án Londonban készített kép Fülöp edinburghi hercegről, II. Erzsébet brit királynő férjéről
Fotó: MTI/EPA

Szó se róla, vicceiből olykor sütött némi kolonialista felsőbbrendűség.

– Akkor sikerült elkerülnöd, hogy megegyenek? – kérdezte például 1998-ban egy brit diáktól, aki Pápua Új-Guineában túrázott.

– Úgy nézel ki, mint aki lefeküdni készül! – „bókolt” 2003-ban Olusegun Obasanjo akkori nigériai elnöknek, aki tradicionális köntösben fogadta.

– Ha sokáig maradsz itt, a végén még vágott szemed lesz – viccelődött 1986-ban Kínában tanuló brit diákokkal.

– Ha négy lába van, de nem szék, ha van szárnya és repül, de nem repülő, ha úszik, de nem tengeralattjáró, a kantoniak megeszik – tett megjegyzést ugyanebben az évben a kínai konyhára.

– És még mindig lándzsákkal dobálják egymást? – vetette oda 2002-ben egy ausztrál őslakosnak. Őt azóta egyébként megszólaltatta a brit média, és elmondta, megtiszteltetésnek vette, hogy beszélgethetett a herceggel, egyáltalán nem bántották szavai.

Fülöp herceg egyébként a brit konyhának sem volt nagy rajongója. Korfuról származott, majd Franciaországban és Skóciában tanult, így más ételekhez szokott. „Míg a királyné azért eszik, hogy éljen, a herceg azért él, hogy egyen” – jellemezte egyszer étvágyát a királyi szakács, aki szerint nem állt tőle távol a kísérletezés.

– A brit nők nem tudnak főzni – summázta egyszer véleményét. De a nők máskor is élcelődései célkeresztjébe kerültek.

– Ön nő, ugye? – kérdezte 1984-ben például egy helyi kenyai nőtől, aki apró ajándékkal kedveskedett neki.

– Ha lehúznám azt a cipzárt, letartóztatnának – kacsintott oda egy fiatal lánynak, aki feltűnő vörös ruhát viselt, elején végig cipzárral.

– Sztriptíz bár volt? – kíváncsiskodott egy hölgy kadétnál, aki arról mesélt neki, hogy korábban egy éjszakai klubban dolgozott.

– Úgy néz ki, mint egy öngyilkos merénylő – kedveskedett egy golyóálló-mellényt viselő rendőrnőnek.

– A szülők csak azért küldik iskolába a gyerekeket, hogy ne legyenek otthon – ezekkel a szavakkal üdvözölte a Nobel-békedíjas Malála Júszafzait, aki túlélt egy tálib merényletet, miután kiállt a lányok oktatási jogaiért.

A sort még hosszan lehetne folytatni, életének 99 esztendeje alatt Fülöp herceg tucatnyi hasonló humoros megjegyzést elszórt. Egy korábbi gyűjtésünkből itt csemegézhet.

Miközben a világ egy része az elhunytat gyászolja, különösen a közösségi médiát ellepték a gyalázkodó hozzászólások is, melyek szerint az aranyköpések koránt sem viccesek, inkább rasszisták és szexisták. Sőt, egyesek egyenesen azzal vádolták, hogy náci volt (miközben a II. világháborúban tengerészként még harcolt is a nácik ellen). Mások azt ecsetelték, hogy az ugyancsak pénteken elhunyt fekete rapper, DMX halála sokkal fontosabb esemény volt.

„Köztudott, hogy Fülöp rasszista volt, megannyi rasszista és szexista megjegyzést tett, büszke cionista volt, akinek két nővére náci vezetőkhöz házasodott. A családja gyarmatosított minket és a fél világot. Ha még ezt mind félre is tesszük, akkor is furcsa sajnálni az uralkodókat, akik évszázadokig elnyomtak minket” – írta például egy tipikus bejegyzésében egy Twitterező.

 

Miután Harry herceg és Meghan hercegné nemrégiben a kamerák előtt rasszizmussal vádolták a királyi családot, mert szerintük egyes hangok aggodalmaskodtak gyermekük bőrszíne miatt, sokan azonnal Fülöpre gondoltak, melyet azonban a palota sietett tagadni. – Maradi rasszista volt. Úgy ábrázolni, mint a nemzet jóságos, kedves nagybácsiját, egyszerűen hamis – vélekedett a CNN-nek Kehinde Andrews, a birminghami egyetem professzora. Mások ugyanakkor védelmükbe vették a herceget, emlékeztetve az elhunyt bőkezűségére és megannyi szervezetben vállalt szerepére.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

KORONAVÍRUS ELLENI VÉDŐOLTÁS

Ne hallgasson a vakcinaellenes hangokra!
A magyar kormány tájékoztató videóban hívja fel a figyelmet arra, hogy minden vakcina biztonságos és hatásos.

BALOLDALI HAZUDOZÁS

Gulyás Gergely: Így gyárt álhíreket a baloldali média
A Népszava régi komcsi szokás szerint hazudik, a 24.hu pedig örömmel terjeszti – mondta a miniszter.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Bélyeget a rémisztő képződményekre!
Aki egykor a kommunizmus híve volt, most arról papol, hogy a kínai egyetem behozza Magyarországra a kommunista szellemet?

Poszt-trauma

Gyurcsányné és a csábítás trükkje
A Fehér Házban lázasan pakolják a bőröndöket, hogy az elnök európai körútján mielőbb Magyarországnak is a körmére nézhessen.

Poszt-trauma

Micsoda egy ország ez?
Ha hallgatnánk Fekete-Győr bojkott felhívására, sehová nem mehetnénk nyaralni.

Aktuális

Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze
Ma délután közel egy órás tanácskozás után hozták meg döntésüket a Nemzet Színészei: Törőcsik Mari helyére Lehoczky Zsuzsát választották meg.

Fricz Tamás blogja

A pedofilgyanús Foucault, avagy számít-e az erkölcs a szakmai teljesítmény megítélésénél?
Előre bocsájtom: nem hiszem, hogy tökéletesen megválaszolható a kérdés. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!