Görögországban a migráció is nehezíti a járvány elleni védekezést

Forrás: MTI2020. 04. 16. 16:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer idős és beteg menedékkérőt szállítanak a hatóságok a Görögországhoz tartozó szigeteken lévő túlzsúfolt menekülttáborokból az ország szárazföldi részébe az új típusú koronavírus-járvány veszélye miatt – jelentette be a görög bevándorlási és menekültügyi minisztérium csütörtökön.

Az április 19-én kezdődő, előreláthatólag két hétig tartó kimenekítési művelet során 2380 kiemelten veszélyeztetett menedékkérőt – köztük 200 hatvan év felettit -, valamint további 1730, betegséggel küzdő embert szállodákban, apartmanokban és más menekülttáborokban szállásolják majd el. Az időseket és a betegeket a családtagjaik is elkísérhetik.

Az Égei-tengeri szigeteken lévő, Görögországhoz tartozó Számosz, Híosz, Lérosz, Leszbosz és Kósz szigetein működő menekülttáborokból egyelőre nem jelentettek fertőzöttet, viszont a szárazföldi részen két táborban is megjelent a vírus.

Ezen a héten a görög hatóságok megkezdték 1600, felnőtt kísérő nélkül érkezett gyerek áttelepítését is más európai országokba, köztük Luxemburgba.

A görögországi menekülttáborokban jelenleg több mint ötezer migránsgyerek él.

A délkelet-európai országban körülbelül 100 ezer migráns torlódott fel azóta, hogy 2016-ban az európai országok lezárták a határaikat a menekültáradat előtt. Az elszállásolásukra épített menekülttáborok nagyrésze túlzsúfolt, a legrosszabb állapotok a Törökországhoz közeli szigeteken vannak, ahol több mint 36 000 menedékkérő vár sorsára, noha e táborokat eredetileg 6100 ember befogadására tervezték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.