Greta Thunberggel karöltve mutatták be a klímatörvényt Brüsszelben

Ma délelőtt összeült az Európai Bizottság, mielőtt bemutatták az uniós klímatörvény tervezetét. Az ülésen részt vett Greta Thunberg is. A svédek klímaaktivistája előzőleg bírálta is az uniós testületet, mondván: nem elég ambiciózus a beharangozott jogszabálycsomag.

2020. 03. 04. 14:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megígértük, hogy az első klímasemleges kontinens leszünk. Mások számára is versenyhelyzetet teremtünk – fogalmazott Frans Timmermans brüsszeli sajtóértekezletén, a tervezet bemutatásakor. Mint mondta, a jogszabálycsomagban az EU valamennyi klímacélja, illetve az ezekhez vezető út is rögzítésre kerül. Kijelentette azt is, hogy a részletes klímastratégia jövőbeli válsághelyzetek – mint például a mostani koronavírusos helyzet – kezelésekor is hasznos lehet. – Mindenkit arra biztatunk, hogy együtt lépjünk be a karbonsemleges világba – mondta, majd kitért arra is: inspirálónak tartja Thunberget, aki nélkül szerinte most nem beszélnénk uniós klímatörvényről.

A klímatörvény vázlatát egyébként már napokkal ezelőtt megszellőztették, eszerint ez EU valóban valamennyi tagállamra nézve kötelező erejű jogszabályba foglalná a 2050-es klímasemlegességi célt. 2050 után a karbonkibocsátás negatív mértéket kell öltsön – áll a szövegben, amely szerint a bizottság 2020 szeptemberéig átvizsgálja a mostani 2030-as célt, és új lehetőségeket keres arra vonatkozóan, hogy 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátása 50-55 százalékkal csökkenjen az európai, 1990-es szinthez képest.

Fotó:audiovisual.ec.europa.eu

Utóbbi rendelkezés meglehetősen sok kritikát kapott. Nem kevesebb, mint tizenkét, főként nyugati tagállam fordult levélben Frans Timmermanshoz, az EB zöld megállapodás végrehajtásáért felelős alelnökéhez, hogy még idén júniusig tűzzék ki a 2030-as célt, ugyanis csak a menetrend gyorsításával lehetne elérni, hogy az EU már kész rövidtávú tervvel érkezzen a novemberi glasgowi klímacsúcsra.

Greta Thunberg és klímaaktivistái pedig nem csak a menetrenddel voltak elégedetlenek, de friss nyílt levelükben a 2030-as és 2050-es, szerintük túl távoli dátumokat is bírálták. – A klímatörvény nem más, mint önfeladás – írták, azt hangoztatva: hiába a kemény üzenetek, ha azt nem követik tettek. A Thunberg-féle levélben elhangzik a tinédzser által sokat hangoztatott bírálat is, miszerint a jelenlegi politikai elit elherdálja a fiatalok jövőjét.

A klímatörvényt jövő héten az uniós parlamentben is bemutatják. Greta Thunberg egyébként ma délután vendégeskedik a testület környezetvédelmi szakbizottságában, annak ellenére, hogy az EP a hét elején a járványveszélyre hivatkozva lemondta az összes vendég látogatását, illetve a külsősök részvételével zajló tárgyalásokat, konferenciákat. Bár egy mini Afrika-csúcs is elmaradt, Greta Thunberget fogadta a parlament. A kivételezést megannyi, a politikai spektrum más-más oldaláról érkező EP-képviselő kifogásolta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.