Háborúval fenyeget Trump

Egyre nyíltabb fenyegetések hangzanak el Washington és Teherán között: Donald Trump amerikai elnök vasárnapi Twitter-üzeneté­ben már Irán végnapjairól vizionált, elemzők szerint azonban nyílt összecsapásra aligha kerülhet sor — ehelyett inkább helyettesekkel vívott, úgynevezett proxyháborúban mérhetik össze erejüket.

2019. 05. 21. 13:12
A flight deck crew signals an MV-22 to land on the flight deck of the aircraft carrier USS Abraham Lincoln in the Arabian Sea
Hadgyakorlat az Abraham Lincolnról elnevezett anyahajóval Fotó: Handout . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok és Irán között hetek óta zajló, egyre inkább elmérgesedő nyilatkozatháború egyik legnagyobb elszenvedője a Washingtontól és Teherántól is egyaránt függő Irak, amely a kialakult kardcsörtetésben kénytelen egyensúlyozni két nemzetközi gyámja között.

A hétvégén ismét Bagdad került kellemetlen helyzetbe, miután a 2003-as amerikai invázió hatásait máig érző ország fővárosában lévő amerikai nagykövetség épülete mellé egy rakéta csapódott be.

A rakéta becsapódása után egy iraki katonai szóvivő Bagdadban azt mondta újságíróknak, hogy a rakétát nagy valószínűséggel Bagdad keleti részén lőtték ki, ahol jobbára az Irán által támogatott síita milíciák otthona van.

Nem sokkal ezt követően Donald Trump Twitter-üzenetben fenyegette meg az iszlám köztársaságot. Az amerikai elnök úgy fogalmazott, „ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz. […] Soha többé ne fenyegesse az Egyesült Államokat”.

A fenyegetés nem maradt válasz nélkül, Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a Tehran Times című iráni újság szerint a mikroblogon keresztül válaszolt az amerikai elnöknek, hangsúlyozva: az irániak évezredek óta léteznek, míg az agresszorok mind eltűntek. „A gazdasági terrorizmus és a népirtásra utaló gúnyos megjegyzések nem vetnek véget Iránnak” – írta a tárcavezető.

A diplomáciai adok-kapok egyik előzményeként egyébként a Trump-adminisztráció repülőgép-anyahajót és bombázókat vezényelt a Perzsa-öböl térségébe, arra hivatkozva, hogy el akarja hárítani Irán vagy Irán támogatását élvező csoportok amerikai érdekek elleni feltételezett fenyegetését.

Hadgyakorlat az Abraham Lincolnról elnevezett anyahajóval
Fotó: Reuters

Az amerikai haditengerészet vasárnap bejelentette, hogy az Abraham Lincoln repülőgép-anyahajóval – amely egyébként még nem érte el a Hormuzi-szorost – és a hozzá rendelt támadó alakulattal múlt pénteken és szombaton hadgyakorlatot hajtott végre az Arab-tengeren.

A Teherán szemében provokációnak tekinthető amerikai erődemonstráció ellenére szakértők úgy vélik, nyílt összecsapásra aligha kerül sor az iszlám köztársaság és az Egyesült Államok között.

Az azonban már sokkal valószínűbb, hogy a bagdadi amerikai nagykövetséget célzó hét végi rakétatámadáshoz hasonlók történnek még a közeljövőben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.