Hadat üzent Donald Trump a politikacsináló Twitternek

Egy a közösségi médiaplatformokat szabályozó rendelettel vág ma vissza Donald Trump a Twitternek, miután a mikroblog üzemeltetői álhírnek minősítették az amerikai elnök egy korábbi, a novemberi elnökválasztásokkal kapcsolatos bejegyzését.

2020. 05. 28. 13:30
NATO Alliance summit in Watford
U.S. President Donald Trump attends the NATO leaders summit in Watford, Britain December 4, 2019. REUTERS/Toby Melville - RC2BOD9Y973M Fotó: Toby Melville

Egy a közösségi médiaplatformokat szabályozó rendelettel vág ma vissza Donald Trump a Twitternek, miután a mikroblog üzemeltetői álhírnek minősítették az amerikai elnök egy korábbi, a novemberi elnökválasztásokkal kapcsolatos bejegyzését.

– A jelentős hatalommal bíró technológiai óriáscégek mindent megtesznek, hogy cenzúrázzanak a 2020-as választások előtt. Ha ez megtörténik, akkor nincs többé szabadságunk. Soha nem fogom hagyni, hogy ez megtörténjen! 2016-ban is nagyon erősen próbálkoztak, de vesztettek. Mostanra teljesen megőrültek

– írta a Twitteren az amerikai elnök egy nappal azután, hogy a mikroblog hazugnak, illetve félrevezető információnak minősítette Donald Trump egyik, az amerikai elnökválasztással kapcsolatos bejegyzését. A Fehér Ház jelezte, az amerikai elnök még ma alá fog írni egy a közösségi médiaplatformokat üzemeltető cégeket célzó rendeletet – írta a BBC brit portál.

A mikroblogot egyébként előszeretettel és rendkívül intenzíven használó Trump ezt megelőzően már nyíltan egyértelművé tette – ismét a mikroblogon –, hogy az elnökválasztási folyamatokba való beavatkozásként tekint a Twitter akciójára:

a republikánusok úgy érzik, a közösségi médiaplatformok mindent megtesznek, hogy némítsák a konzervatív hangokat. Szigorúan szabályozni fogjuk, vagy bezárjuk őket, mielőtt engedhetnénk, hogy ez megtörténjen.

A demokraták sérthetetlenek a mikroblogon

A közösségi hálózatok politikacsináló szerepe egyébként régóta foglalkoztatja a nemzetközi sajtót. Ahogy nemrég megírtuk, konzervatív újságírók és véleményvezérek nemrégiben azzal szembesültek, hogy a mikroblog elvette tőlük a fiók hitelességének igazolására szolgáló szimbólumot.

Tette mindezt azután, hogy olyan tartalmakat tettek közzé, amelyek szembemennek a liberális fősodor által sulykolt és elfogadhatónak tartott nézetekkel, illetve kedvezőtlen színben tüntetik fel az amerikai demokratákat.

A koronavírus mögé bújnak

A Twitter mostani lépésének egyébként egy körülbelül két hete bejelentett szabályzatmódosítás ágyazott meg. Akkor a mikroblog saját blogján arról számolt be, hogy intenzív küzdelmet indítanak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban terjedő álhírek ellen. Saját bevallásuk szerint céljuk, hogy „megkönnyítsék a hiteles információk megtalálását a Twitteren, és korlátozzák a potenciálisan káros és félrevezető tartalmak terjedését”.

Ebben a tekintetben különösen figyelemreméltó, hogy az elnök mindkét, a Twitter által hiteltelennek minősített bejegyzést a novemberi elnökválasztásnak szentelte, s azt írta, hogy a levélben történő szavazás a választások „elcsalásához” vezethet. Sőt az egyik bejegyzésben konkrétan azt állította, hogy a novemberi választásokon csalás lesz.

A Facebook szerint nincs gond Trump bejegyzésével

A The Wall Street Journal közben arról ír, a Twitternek az amerikai elnök bejegyzéseihez illesztett címkéi egyúttal azt is felszínre hozták, hogy a közösségi hálózatok különbözőképpen viszonyulnak a platformokon közzétett politikai nyilatkozatokhoz. Donald Trump ugyanis a Facebookon is közzétette ugyanazokat a bejegyzéseket, amelyeket a mikroblog kifogásolhatónak talált,

a Mark Zuckerberg nevével összeforrt közösségi hálózat ugyanakkor arra a megállapításra jutott, hogy a posztok tartalmában nincs semmi kivetnivaló.

Önkényes bíráskodás

Egyébként mindkét vállalat évek óta vonakodik korlátozni a politikusok és geopolitikai vezetők beszédeit platformjaikon, annak ellenére, hogy sokszor egyértelmű a közösségi hálózatok felelőssége egy-egy geopolitikai konfliktus eszkalálódásában.

A Twitter szabályzata ugyan tiltja az explicit fenyegetéseket, a bizonyos nemzetiségekkel szembeni gyűlöletre való felbujtást és a bűncselekmények előmozdítását, de azt is leszögezi: „nem tesznek kísérletet az adott tartalom vagy a mögötte meghúzódó szándék összes lehetséges interpretációjának meghatározására”.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szélsőségesen explicit gyűlöletbeszédtől eltekintve bármilyen tartalom megfelel a Twitter szabályzatának, és ugyanígy bármilyen bejegyzést kifogásolhatónak is minősíthetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.