Cenzúráz a Twitter?

Azokat hiteltelenítik, akik szembemennek a liberális fősodor által elfogadhatónak tartott nézetekkel.

2020. 05. 26. 19:07
An illustration picture shows the Twitter logo reflected in the eye of a woman in Berlin
TWITTER-IPO/ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elveszi a Twitter azoktól a felhasználóitól a fiók hitelességének igazolására szolgáló szimbólumot, akik olyan tartalmakat tettek közzé a mikroblogon, amelyek szembemennek a liberális fősodor által sulykolt és elfogadhatónak tartott nézetekkel – írja az amerikai Breitbart jobboldali portál. A lap egymástól teljesen független amerikai újságíróknak a bejegyzésére hivatkozva azt írja: mindössze néhány órával azután fosztották meg a médiamunkásokat a jelvénytől, hogy az Obama-adminisztráció számára kényes tartalmakat tettek közzé. A hiteltelenített fiókok mindegyike a korábbi demokrata elnöknek a kormányzati felügyeleti hatáskörrel való visszaéléséről számolt be.

Noha az elsősorban angol nyelvű rövid szöveges üzenetek megosztására használt Twitter a magyar felhasználók körében – más országokhoz viszonyítva – nem örvend nagy népszerűségnek, a hazai közönség számára is ismerős lehet az apró kék pipa szimbólum, ami egy fiók, illetve egy felhasználó hitelességét hivatott jelezni. Ezt elsősorban közéleti személyiségek, hírességek, valamint nemzetközi nagyvállalatok „érdemlik ki”, és a profil eredetiségének jelölésére szolgál.

Fotó: Reuters

Az elsősorban legitimitást nyújtó, a véleményvezérek számára igen jelentős állapotszimbólumtól a Fox News jobboldali hírtelevízió egykori munkatársát, August Takalát azután fosztották meg, hogy egy interjút posztolt a mikroblogon a CBC hírcsatorna korábbi riporterével, Sharyl Atkinsonnal. Atkinson a szóban forgó cikkben arról számolt be, hogy Barack Obama igazságügyi részlege a számítógépén kémkedett kompromittáló tartalmak után kutatva. A CBC egykori újságírója egyébként hosszú ideig tartó jogi csatát is vívott az amerikai igazságügyi minisztériummal emiatt, ám az ügyet egy idő után felfüggesztették. Egészen a közelmúltig, amikor egy belső ember újabb információkkal állt elő.

Hasonlóképpen járt Josh Lekach, az angol nyelvű Wrong Opinion című podcast házigazdája, miután interjút készített Laura Loomer politikai aktivistával. Loomer többek között arról ismert az amerikai nyilvánosságban, hogy pert indított a Twitter és más hasonló technológiai cégen ellen az általuk alkalmazott, politikailag elfogult cenzúra miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.