Halálra ítélték Irakban a francia dzsihadista csoport utolsó két tagját is

Halálra ítélték Bagdadban annak a – zömében francia állampolgárságú – külföldiekből álló csoportnak az utolsó két tagját is hétfőn, akik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjai voltak, és még az év elején adták át őket a szíriai kurd milíciák Iraknak.

Forrás: MTI2019. 06. 03. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bilel Kabaouit és Mourad Delhomme-ot társaikkal együtt a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai szövetség adta át az iraki hatóságoknak január végén. A csoport 11 tagja francia állampolgár, egy pedig, az azóta szintén halálra ítélt Mohammed Berriri, tunéziai.

Kabaoui és Delhomme ítéletével a csoport mindegyik tagja a kiszabható legsúlyosabb büntetést kapta. Harminc napjuk van fellebbezni az ítélet ellen.

Az iraki törvények értelmében bárkire, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz, ki lehet szabni a halálbüntetést, akkor is, ha nem vett részt harci cselekményekben.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet korábban bírálta a külföldi harcosok elleni iraki eljárásokat, és felhívta a figyelmet, hogy számos halálraítélt azt állította: kínzással csikarták ki belőlük vallomásukat.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerint az elítélt franciák „méltányos eljárásban” részesültek. A tárcavezető a múlt héten azt nyilatkozta a Radio France Internationale (RFI) közszolgálati rádióadónak: Franciaország fokozza diplomáciai erőfeszítéseit, hogy a halálraítélt francia állampolgárokat ne végezzék ki. A külügyminiszter ugyanakkor aláhúzta, hogy országa nem fogadja vissza állampolgárait, akik csatlakoztak az Iszlám Államhoz.

A francia külügyminisztérium értesülései szerint mintegy 400-450 francia állampolgár van még életben, aki csatlakozott a térségben az Iszlám Államhoz, és ők vagy fogságba estek, vagy menekülttáborokban vannak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.