Hamarosan uniós döntés születhet a vakcinaútlevelekről

Január végéig dönthetnek az oltási igazolványok bevezetéséről, melyet a legtöbb tagállam támogat.

2021. 01. 20. 14:19
Flu vaccination
ILLUSTRATION - 21 November 2018, Bavaria, Würzburg: A syringe labeled with the name of the quadruple influenza vaccine Influvac Tetra lies on a vaccination pass. Flu vaccines are becoming scarce in many parts of Germany. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa Fotó: Karl-Josef Hildenbrand/dpa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január végéig terveznek megállapodni az uniós tagállamok a vakcinaútlevelekről, sajtóértesülések szerint pedig a holnap online megrendezendő uniós csúcstalálkozón az újfajta oltási igazolványok is napirenden lesznek. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nemrégiben arról beszélt, hogy álláspontjuk szerint létre kell hozni egy olyan dokumentumot, amit az uniós tagállamokban a már beoltott személyek részére állítanának ki, ezzel megkönnyítve azonosításukat az Európai Unió országaiban, valamint azokon kívül is.

Kiriákosz Micotákisz, Görögország miniszterelnöke szorgalmazza a vakcinaútlevelek bevezetését, mi több, konkrét javaslatot is tett az új rendszer kidolgozására. A politikus által javasolt terv szerint az oltási igazolványok akár a koronavírus-teszteléseket is helyettesíthetnék a világ számos repülőterén.

„Sürgősen el kell fogadni egy közös megállapodást arról, hogyan kell kinéznie a vakcinaútleveleknek, melyet minden uniós tagállamban elfogadnának”

– írta a görög miniszterelnök a bizottságnak címzett levelében, kihangsúlyozva, hogy nem tenné kötelezővé az oltást, és az utazások esetében sem lenne előfeltétel, de álláspontja szerint a beoltott személyeknek szabadon kell utazniuk.

Az új rendszer bevezetésével azonban nem mindenki ért egyet, az Európai Tanács elnöke, Charles Michel arra figyelmeztet, hogy az oltási igazolások túl korai bevezetése nagy feszültséget okozna Európa-szerte.

– Érzékeny téma számos európai országban, mert sokakban azt a benyomást keltheti, hogy a vakcinaútlevéllel kötelező lenne az oltás

– mondta a politikus.

Számos szakértő úgy gondolja, hogy a vakcinaútlevelek sértik az emberek jogait azzal, hogy egészségi állapotuk szerint kategóriákra osztanák őket, különböző közszolgáltatásokhoz pedig nem férnének hozzá azok, akik nincsenek beoltva, valamint a jövőben az állampolgárok egészségével kapcsolatos adatok is nyilvánosak lennének. Micotákisz igyekszik figyelembe venni a kutatók aggályait, Klaus Johannis, Románia elnöke sem ért azonban egyet a görög politikussal. Johannis kijelentette, hogy azért nem támogatja Micotákisz tervét, mert ezzel kettéosztanák Európa lakosságát.

– A vakcinaútlevelek bevezetése alapvető kérdéseket vet fel az adatvédelem és az emberi jogok védelme szempontjából. Újfajta megkülönböztetést hozhatnak létre az egyének között egészségi állapotuk alapján, melyek befolyásolhatják az őket megillető jogok és szabadságok mértékét

– magyarázta Anna Beduschi, a brit Exeter Egyetem professzora, hozzátéve, hogy azokra az emberekre is gondolni kell, akik valamilyen oknál fogva nem férnek hozzá a koronavírustesztekhez és oltásokhoz, vagy nem tudják igazolni egészségi állapotukat.

Az európai államok vezető politikusai többnyire támogatják az oltási igazolványok bevezetését, Belgium és Észtország uniós és globális szinten is szorgalmazzák az ötletet. Az izlandi kormány például már korábban bevezette, hogy az országba látogatók mentesülnek a tesztelések, valamint a karanténkötelezettség alól is, ha igazolni tudják, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen és meggyógyultak. Spanyolország egy úgynevezett fordított útlevelet vezetne be, mellyel azokat a személyeket vennék nyilvántartásba valamilyen álnéven, akik elutasították az oltást. Dánia pedig nemrégiben reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy bevezetésre kerül a vakcinaútlevél a világjárvány közepette.

Brüsszel, 2021. január 8.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke támogatja a vakcinaútlevelek bevezetését
Fotó: MTI/AP/AFP pool/Francois Walschaerts

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban nem ért egyet a vakcinaútlevelek ötletével. A szervezet sürgősségi bizottsága szerint mivel még nem ismert, hogy az oltások milyen hatással vannak a fertőzöttségi mutatókra, valamint az vakcinák jelenlegi elérhetősége is túl korlátozott, így arra sürgetik a kormányokat, hogy a ki- és beutazásokat ne kössék a koronavírus elleni oltásokhoz.

– Az oltás nem mentesítheti a nemzetközi utazókat az egyéb kockázatcsökkentő intézkedések betartása alól

– hangsúlyozta a WHO sürgősségi bizottsága a január 14-én megtartott ülésen, kihangsúlyozva, hogy a kutatóknak az oltások hatékonyságát illetően még mindig vannak megválaszolatlan kérdéseik. Az Egészségügyi Világszervezet továbbá arra is rámutatott, hogy statisztikai adataik szerint az oltási kampányok szinte kizárólag a gazdagabb országokban kezdődtek meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.