Hasogdzsi-gyilkosság: a szaúdi trónörököst vádolják Amerikában

A szaúdi külügyminisztérium szerint az amerikai jelentés téves információkat tartalmaz.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN2021. 02. 27. 10:24
Demonstration outside Saudi Arabian Embassy in London
Londoni tiltakozás Dzsamál Hasogdzsi meggyikolása ellen. Sosem volt forradalmár? Fotó: Henry Nicholls Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös hagyta jóvá azt a műveletet, amelynek során megölték Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságírót

derül ki az amerikai hírszerzés friss jelentéséből. „Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös jóváhagyott egy műveletet Isztambulban, Törökországban, hogy fogják el, vagy öljék meg Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírót” – áll a dokumentumban, amely a megállapításokat olyan tényezőkre vezeti vissza, mint a trónörökös szaúdi hírszerzés feletti abszolút hatalma, valamint arra vonatkozó törekvései, hogy a királyságra fenyegetést jelentő személyeket elhallgattassa. A négyoldalas hírszerzési dokumentum – amely megnevezi a műveletben potenciálisan részes személyeket is – online elérhető.

Antony Blinken külügyminiszter röviddel a jelentés nyilvánossá válását követően bejelentette, hogy szankciókat vezetnek be összesen hetvenhat, olyan szaúdi állampolgárral szemben, akik részt vehettek a gyilkosság előkészítésében.

A szigorító intézkedés ugyanakkor nem korlátozódik a Hasogdzsi-ügyre, a listán olyan szaúdiak és családtagjaik is szerepelnek, akik más disszidensek fenyegetésében vállaltak részt. Az amerikai pénzügyminisztérium időközben közölte, hogy a szaúdi hírszerzés korábbi helyettes vezetőjével, Ahmed Haszan Mohamed al-Aszírival szemben is szankciókat foganatosítanak. Az isztambuli ügyészség szerint al-Aszíri a szaúdi trónörökös bizalmasaként és tanácsadójaként szervezte meg a gyilkosságot.

A szaúdi külügyminisztérium pénteki közleményében elutasította a jelentésben foglaltakat, mondván: a dokumentum téves információkat tartalmaz, és feltételezésekbe bocsátkozik.

Dzsamál Hasogdzsi Fotó: AFP hírügynökség/Mohammed al-Saik

Hasogdzsit 2018 októberében gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. A török titkosszolgálat felvételei szerint a Rijádból érkező csapat már az épületben várt a hatvanéves újságíróra, akit szinte azonnal legyűrtek és megfojtottak, holttestét pedig feldarabolták és eltüntették. Rijád szerint renegát és félresikerült akció történt, és Szaúd-Arábia tagadja a trónörökös érintettségét. A gyilkosság miatt az országban öt embert halálra ítéltek, de büntetésüket később húsz év börtönre változtatták, miután Hasogdzsi családja megbocsátott nekik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.