Hatezer migráns vár Európa kapujában

Ismét több mint hatezer illegális bevándorló torlódott fel a görög–török határon görög médiaforrások szerint. Athén ezért attól tart, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök – újra előrántva a februárban már kijátszott kártyát – ezúttal is migránsáradatot akar az Európai Unióra zúdítani. Az Európai Bizottság mindent megtesz, hogy eleget tegyen a török elnök elvárásainak: a minap közzétett brüsszeli javaslat szerint csaknem félmilliárd eurót utalnának Ankarának a 2016-os uniós–török alku keretében.

2020. 06. 04. 16:10
Migrants look for a way to cross the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni
Tömegek részesültek eddig az anonim pénzügyi segélyből Fotó: Stoyan Nenov Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migrációs válság újabb fejezete van kibontakozóban a görög–török határon: helyi médiabeszámolók szerint rövid idő alatt több mint hatezer illegális bevándorló torlódott fel ismét a görögországi Évrosz határmenti régió peremén, arra várva, hogy beléphessen az Európai Unió területére. A török Entirne tévécsatorna arról számolt be: a migránsok az Évrosz folyón hajóval átkelve igyekeznek Görögországba jutni. A bevándorlókat egyébként – ahogy februárban is – buszokkal szállították a görög határhoz, ahol mintegy 1500 görög rendőr és határőr, illetve az EU határ- és partvédelmi ügynökségének, a Frontexnek mintegy háromszáz tisztviselője igyekszik fenntartani a rendet. A görög hatóságok az év eleje óta hozzávetőleg 14 ezer menedékkérőt szállítottak át a görög szigeteken lévő menekülttáborokból a szárazföldre – jelentette be tegnap Nótisz Mitarákisz görög bevándorlási miniszter a távirati iroda tudósítása szerint. Míg márciusban a táborokban több mint 42 ezren éltek, ez mostanra 32 ezerre csökkent. A tárcavezető hozzátette, ez még így is jóval meghaladja a táborok eredeti befogadóképességét.

Az Euractiv hírportál emlékeztet: az EU néhány napja felszólította Törökországot, hogy tartózkodjon az újabb provokációtól az unió határainál. De az Európai Bizottság is gőzerővel dolgozik azon, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök sokat hangoztatott elvárásainak megfelelően Európa is kivegye a részét a Törökországra zúdult mintegy négymillió szíriai menekült ellátásából. A bizottság a minap bejelentette: az idén 485 millió eurós kifizetést javasol Törökországnak a szíriai polgárháborús menekültek ellátására. A brüsszeli testületben szerdán előterjesztett költségvetési módosítást még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia, az anyagi támogatásból mindenesetre Törökországon kívül Jordánia és Libanon is részesülne.

Fotó: Reuters

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos ezzel kapcsolatban elmondta: a javaslat tükrözi a koronavírus világjárvány jelenlegi körülményeit. Az európai sajtóban szinte teljesen elsikkadt, a török médiában azonban nagy nyilvánosságot kapott hír kapcsán az Anadoulu török állami hírügynökség azt írja: a csaknem félmilliárd eurós juttatással két, már eddig is működő programot hosszabbítanának meg a jövő év végéig. Ezek közül az egyik körülbelül 1,7 millió menekült számára nyújt havonta támogatást, a másik pedig mintegy 600 ezer gyermek iskoláztatását támogatja. A támogatás a 2016-ban tető alá hozott török-uniós migrációs megállapodás részét képezi. Erdoğan az alku aláírásának negyedik évfordulóján, márciusban látogatott Brüsszelbe, ahol Ursula von der Leyen bizottsági és Charles Michel tanácsi elnök számára is egyértelművé tette: ideje új tartalommal megtölteni az egyezséget. Az alkuban Brüsszel arra tett ígéretet, hogy hatmilliárd euróval járul hozzá a menekültek támogatásához, 2020 végéig pedig ebből négymilliárdot folyósít. Amennyiben az Európai Tanács és az Európai Parlament jóváhagyja a mostani, 485 millió eurós javaslatot, az EU az év végéig teljesíti négymilliárd eurós kötelezettségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.