London továbbra sem minősíti zöld jelölésű országnak hazánkat

Az Európai Gyógyszerügynökség által elismert vakcinákkal karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Angliába.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 05. 8:52
null
Passengers push their luggage past signage displaying the way to a Covid-19 test centre, in Terminal 5 at Heathrow airport in London, on June 3, 2021. - Health Secretary Matt Hancock has said it remains "too early" to say whether all coronavirus restrictions can end on June 21. Speaking ahead of a G7 health ministers' meeting, he told reporters: "It's too early to say what the decision will be about step four of the road map, which is scheduled to be no earlier than June 21. (Photo by DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP) Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS

A brit közlekedési minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint vasárnaptól több EU-tagállam átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezőknek karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába.

Utasok érkeznek a londoni Heathrow repülőtérre Fotó: AFP/Daniel Leal-Olivas

Magyarország továbbra is a karanténkötelezett országok sárga jelölésű kategóriájában marad, de egy másik, e hét eleje óta már érvényben lévő módosítás értelmében a sárga listán szereplő európai uniós országokból is karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Angliába mindazok, akik hazájukban mindkét dózist megkapták a nemzetközileg jóváhagyott koronavírus-oltóanyagok valamelyikéből.

A brit közlekedési tárca szerda éjjel ismertetett rendelete alapján vasárnap, brit idő szerint hajnali négy órától a sárgából a zöld kategóriába kerül át:

  • Ausztria
  • Németország
  • Szlovénia
  • Szlovákia
  • Románia
  • Lettország
  • az EU-n kívüli országok közül Norvégia.
  • Továbbra is a sárga utazási listán marad a rendkívül népszerű brit turistacélpontok közül Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország.

    Hétfő óta nem kell tíz napot angliai karanténban tölteniük azoknak az amerikai és EU-állampolgároknak sem, akik sárga kategóriás országokban élnek vagy ilyen országokból érkeznek Angliába, de hazájukban megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát. Ez azokra vonatkozik, akik az Európai Gyógyszerügynökség, illetve az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága által jóváhagyott oltóanyagokban részesültek. A sárga kategóriás országokból érkezőknek ugyanakkor indulásuk előtt, illetve az angliai érkezésük utáni második napon továbbra is el kell végeztetniük egy-egy koronavírustesztet.

    A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába, de érkezésük után a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében kell tölteniük a kötelező tíznapos karantént. E szállodai karantén fejenkénti költségét a brit kormány jövő csütörtöktől a jelenlegi 1750 fontról 2285 fontra (több mint 950 ezer forintra) emeli; ezt továbbra is az utasoknak kell fizetniük.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.