Hivatalos: Késve kezdi meg munkáját az új Európai Bizottság

Az Európai Parlament elnökök értekezlete formációja nemrég döntött a jövő heti plenáris napirendi pontjairól, amelyek között nem szerepel a szavazás a biztosi testületről.

2019. 10. 16. 17:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalossá vált, hogy az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság november elsején nem kezdi meg a munkáját. Az Európai Parlament elnökök értekezlete formációja nemrég döntött a jövő heti plenáris napirendi pontjairól, amelyek között nem szerepel a szavazás a biztosi testületről. Az EP eredetileg október 23-án szavazott volna az új összetételű bizottság egészéről, miután valamennyi biztost sikeresen vizsgáztatták a parlamenti szakbizottságok.

Utóbbi egyelőre nem történt meg, ugyanis Magyarország, Románia és Franciaország jelöltjét is elutasították az EP-képviselők. Von der Leyen mindhárom országtól új – egy férfi, illetve egy női – aspiránsokat vár. Magyarország esetében Várhelyi Olivér EU-hoz akkreditált magyar nagykövet, illetve Győri Enikő európai parlamenti képviselők lehetnek a befutók. A román kormányválság nyomán Bukarest jelöltjeire még várnunk kell. Folyosói pletykák szerint Emmanuel Macron francia elnök pedig addig nem hajlandó új nevekkel előállni, amíg nem lát biztos európai parlamenti többséget a jelöltje mögött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.