Hollandiában felfüggesztették a külföldi gyermekek örökbefogadását

Több ezer gyermeket csalással adhattak örökbe külföldi „babafarmokról”.

Forrás: BBC2021. 02. 10. 13:13
Students cross a bamboo bridge above a garbage-filled stream branching off the Ciliwung River in Bogor
Iskolába tartó kisdiákok az indonéziai Bogorban. Partra vetve Fotó: Antara Foto Agency Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali hatállyal felfüggesztették Hollandiában a külföldi gyermekek örökbefogadását, miután egy hivatalos vizsgálat során számos visszaélést és jogsértést tártak fel a hatóságok. A kutatás az 1967 és 1998 között örökbefogadott bangladesi, brazil, kolumbiai, indonéziai és Srí Lanka-i gyermekekkel kapcsolatos dokumentumokat érintetett, melyek szerint több esetben arra kényszerítették az édesanyákat, hogy örökbe adják gyermekeiket vagy pénzt ajánlottak fel értük. A nyomozás gyermekkereskedelmi és -rablási ügyeket is feltárt. A hatóságok szerint a holland kormánytisztviselők tisztában voltak a jogsértéssel és a visszaélésekkel.

– A kormány nem tette meg azt, amit a lakosság elvárt tőle, aktívabb szerepet kellett volna vállalnia a visszaélések megelőzésében

– szögezte le Sander Dekker, Hollandia jogvédelemért felelős minisztere, aki még 2019 tavaszán kezdeményezte a vizsgálatot. A politikus hangsúlyozta, hogy a külföldi gyermekek örökbefogadásának ismételt engedélyezéséről majd a következő kormánynak kell döntenie.

 

– A rendszer még mindig hajlamos a csalásokra és a visszaélésekre, melyek a mai napig gyakoriak

– áll a nyomozás jelentésében utalva arra, hogy a külföldi örökbefogadásokkal kapcsolatok jogsértések az 1967 és 1998 közötti időszakon túlmenően is rendszeresek.

A vizsgálóbizottság vezetője, Tjibbe Joustra hangsúlyozta, hogy a hatályos örökbefogadási rendszerben szerkezeti problémák vannak, álláspontja szerint addig, amíg ezeket nem oldják meg, a kormánynak fel kell függesztenie az örökbefogadások engedélyezését. A bizottság szerint a holland kormánynak be kell ismernie felelősségét a szülők és a gyermekek ellen elkövetett visszaélésekkel kapcsolatban és külföldi segélyvonalakat kellene létesítenie, melyen keresztül a szülők bejelenthetik a jogsértéseket.

– Gyanítjuk, hogy egyes esetekben a gyermekeket kicserélték vagy hamis információkat adtak meg, de gyakran szerepelt ugyanannak az édesanyának a neve több örökbefogadási dokumentumban

– magyarázta Ana van Valen, a holland Mijn Roots alapítvány társalapítója.

 

A Mijn Roots alapítvány célja, hogy segítse az örökbefogadottakat igazi szüleik felkutatásában. A szervezet kiemelten foglalkozik a korábbi holland gyarmatról, Indonéziából származókkal. Az alapítvány statisztikai adatai szerint 1981 és 1992 között a holland szülők 2972 gyermeket Srí Lankáról, 2132-t Kolumbiából, 1517-t Indiából, 1323-t Dél-Koreából, 1252 gyermeket pedig Indonéziából fogadtak örökbe. Ezt megelőzően, 1971 és 1980 között Dél-Korea, Indonézia és India voltak a legnépszerűbb államok a külföldi örökbefogadások során.

Egy 2017-ben megjelent holland dokumentumfilmben a Srí Lanka-i hatóságok elismerték, hogy az ott született gyermekek ezreit törvényellenesen, dokumentumhamisítással adták örökbe az 1980-as években. A kifejezetten ilyen céllal létrehozott „babafarmokról” mintegy tizenegyezer gyermeket adtak örökbe európai országokba, többek közt Hollandiába, Svédországba, Dániába, Németországba és az Egyesült Királyságba. Sajtóértesülések szerint előfordultak olyan esetek is, amikor a biológiai anyának azt mondták a kórházban, meghalt a gyermeke, valójában azonban örökbe adták a csecsemőt. Rowan van Veelen, aki szintén a dél-ázsiai országból került Európába, elmondta, korábban visszautazott Srí Lankára megtalálni édesanyját, azonban a keresést megnehezíti, hogy az örökbefogadás során hamis adatokat adtak meg a hatóságok a családoknak.

– Nagyon boldog lennék, ha találkoznék egyszer a lányommal. Örökbe adtam, mert szegények voltunk. Azt mondták, Németországba vitték, ezután nem hallottam róla többet

– mesélte egy Srí Lanka-i édesanya korábban a BBC hírportál tudósítójának.

Egy holland nő a BBC-nek elmondta, örül az új intézkedésnek, mert szerinte a jelenlegi rendszer elősegíti a gyermekkereskedelmet. A 45 éves Widya Astuti Boerma szintén támogatja a külföldi örökbefogadások felfüggesztését, mert úgy véli, hogy ezek a gyakorlatok nem a gyermekre, hanem az örökbefogadó szülőkre összpontosítanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.