Humanitárius együttműködés Varsóval

Mind a magyar, mind a lengyel kormány elsődleges feladata a gondoskodás a saját polgárairól.

Magyar Nemzet
2020. 08. 18. 11:39
AZBEJ Tristan
Budapest, 2020. augusztus 17. Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelõs államtitkára (b) és Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes a lengyel-magyar humanitárius együttmûködésérõl szóló egyetértési megállapodás aláírásán a Miniszterelnökség Naphegy téri épületében 2020. augusztus 17-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar és a lengyel kormány humanitárius együttműködéséről írtak alá egyetértési megállapodást hétfőn Budapesten.

Az aláírás utáni sajtótájékoztatón Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára kiemelte: mindkét kormány elsődleges feladata a gondoskodás a saját polgárairól, de a keresztény kulturális gyökereikből fakadóan erkölcsi kötelességük a segítségnyújtás a világ más régióiban élő rászorulóknak is, és ennek közösen szeretnének eleget tenni. Kifejtette: nem abban hisznek, hogy nagy nemzetközi szervezeteken keresztül kell támogatást biztosítani, hanem abban, hogy helybe kell vinni, közvetlenül kell adni segítséget a rászorulóknak. Nem feledkezhetnek meg azokról, akikről a nagy nemzetközi segélyszervezetek megfeledkeztek, márpedig az üldözött keresztények éppen ilyenek – fűzte hozzá.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az államtitkár szerint mindenkinek a saját szülőföldjén kell megtalálnia a boldogulását, és a világválságokat nem a migráció menedzselésével kell megoldani, hanem a bajbajutottak helyben maradását kell támogatni, azt, hogy az otthonukban legyenek jobbak a körülmények.

Paweł Jabłoński lengyel külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta: a megállapodás aláírása a kezdete lehet a még szorosabb magyar–lengyel együttműködésnek. Magyarország és Lengyelország nemcsak partnerek, hanem barátok is, közös értékeket vallanak, és hasonló az álláspontjuk sok kérdésben, így az üldözöttek megsegítését ­illetően is – idézte az MTI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.