Humanitárius folyosókon jön a veszély

Magyar Nemzet
2019. 11. 08. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szíriába és Irakba érkezett külföldi terroristák a vereség után hazatérve alvósejteket hoznak létre Európában, és autonóm dzsihádra ösztönzik harcostársaikat – figyelmeztetett tegnap Taskentben Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője.

Arról is beszélt, hogy a nemzetközi terrorszervezetek sietve vonják ki a Közel-Keletről ottmaradt harcosaikat, és új, instabil övezeteket hoznak létre Ázsiában és Afrikában. Tekintettel arra, hogy orosz állampolgárok jelentős számban harcoltak a terroristák oldalán, ez a fenyegetés közvetlenül érinti a Független Államok Közösségének tagországait is.

Bortnyikov szerint a dzsihadisták a kódolt internetes kommunikáció eszközeivel zárt internetes csoportokat hoznak létre, amelyekben megdolgozzák az iszlám vallásra újonnan áttérteket, távoktatással terrorizmusra is kiképzik a neofitákat, akik így terroristajelöltekké válnak – írja a távirati iroda. A Közel-Keleten tevékenykedő terroristák egyre gyakrabban használják a humanitárius folyosókat arra, hogy diverzánsokat küldjenek más országokba.

Az FSZB számítása szerint a terroristák hozzátartozói között csaknem kétezer, orosz állampolgárságú nő és gyermek van a Közel-Keleten vagy távozott onnan nemrég. Ők gyakran szélsőséges vallási ideológiák hívei, a nemzetközi terrorszervezetek pedig potenciális öngyilkos merénylőként, propagandamunkásként és a föld alatti terrorhálózat számára embereket verbuváló személyként tartják számon őket.

Lefizette a Lafarge az ISIS-t

Ejtette az emberiesség elleni bűntettben való bűnrészesség vádját a párizsi fellebbviteli bíróság a Lafarge svájci-francia építőipari vállalat ellen, amelyet az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezettel való együttműködéssel gyanúsított, de terrorizmus finanszírozásával továbbra is gyanúsítja. Ennek kapcsán Franciaországban 2018 márciusában indult eljárás a Lafarge ellen, miután kiderült, hogy a cég egyezséget kötött egyes fegyveres csoportokkal Szíriában, hogy fenntarthassa ottani tevékenységét. A gyanú szerint a cementgyártó kőolajat is vásárolt a dzsihadistáktól, akik ellenőrzésük alatt tartották a stratégiai tartalékok jelentős részét, s a Lafarge ezzel megsértette az Európai Unió embargóját.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.