Húsvétra várják a járvány tetőzését

Április közepére-végére várják a koronavírus-járvány tetőzését Romániában, amikor akár tízezer megbetegedés is lehet.

Romania full lockdown
Katonák is biztosítják a rendet Bukarestben Fotó: ROBERT GHEMENT Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április közepére-végére, az ortodox húsvétra várják a szakemberek a koronavírus-járvány terjedésének tetőzését Romániában, amikor akár tízezer megbetegedést is jegyezhetnek. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter egy televíziós nyilatkozatban elmondta, a nem súlyos betegeket otthon fogják kezelni, így próbálják elkerülni a kórházi ellátás túlzott terhelését. Az erdélyi Krónika által idézett román tárcavezető szerint szorgalmazni fogják, hogy a megfertőződött, ám tünetmentes orvosok a kórházakban maradjanak, és folytassák a koronavírusos betegek kezelését.

Katonák is biztosítják a rendet Bukarestben
Fotó: MTI/EPA

Egy katonai rendelettel várhatóan lehetővé teszik újabb szakemberek közvetlen alkalmazását az egészségügyi intézményekben. A miniszter arról is beszélt, hogy eddig kétszázezer vendégmunkás tért haza Nyugat-Európából Romániába, és még ugyanennyien érkezhetnek az ortodox húsvétig, azaz április 19-ig. Legtöbbjük a Magyarország által engedélyezett éjszakai humanitárius folyosón jutnak a magyar–román határhoz.

Romániában a vasárnap este ismertetett újabb katonai rendelet értelmében az áruszállítóknak, az egészségügyi, illetve az energetikai rendszerben dolgozóknak szükségszállást kell biztosítani a járvány idején. Az állami egészségügyi ellátásban dolgozókat szükség esetén más egységekbe vezényelhetik, az érintettek nem utasíthatják el az időszakos áthelyezést. A belügyminisztérium enyhítette az idősek kijárási korlátozásait. A 65 év ­felettiek az esti órákban nyilatkozat nélkül is kimehetnek háziállatukkal sétálni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.