Iowában dördül el a startpisztoly

Mint négyévente mindig, idén is a középnyugati Iowában debütál, a jövő héten pedig az új-angliai New Hampshire-ben folytatódik az amerikai elnökválasztási év. A nyárig tartó elővoksolásokon fokozatosan alakul ki, ki lehet Donald Trump demokrata párti kihívója a novemberi elnökválasztáson. Országosan Joe Biden, az elsőként voksoló két államban viszont Bernie Sanders áll a legjobban. Republikánus előválasztásokat is tartanak, de Trump újrajelölése csak formalitás.

2020. 02. 03. 10:19
null
xx_usa_valasztas2
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki fogad a bukmékereknél, arra érdemes tennie, hogy a következő amerikai elnök idős, keleti parti fehér ember lesz, és az a legvalószínűbb, hogy férfi. Ezek a paraméterek ugyanis nemcsak a novemberben újabb négyéves mandátumért harcba szálló Donald Trumpra érvényesek, hanem két legtámogatottabb demokrata párti ellenfelére is. Joe Biden – az előző elnök, Barack Obama alelnöke –, valamint Bernie Sanders szenátor 27,2, illetve 23,5 százalékon áll, őket pedig a hetedik ikszet már szintén betöltött Elizabeth Warren szenátor követi 15 százalékkal. A két utóbbi induló a párt – az amerikai megfogalmazás szerint liberálisnak nevezett – balszárnyát képviseli, a többi jelölt támogatottsága egy számjegyű.

De más a helyzet Iowában, abban a mindössze hárommilliós és jobbára a mezőgazdaságból élő középnyugati államban, ahol a hagyománynak megfelelően idén is az első jelölőgyűlést tartják, mégpedig ma. Iowában Sanders 24, Biden 20, a volt indianai polgármesterként szinte iowainak számító Pete Buttigieg 16, Warren pedig 14 százalékra számíthat a felmérések szerint. A kaukusznak is nevezett gyűléseken a nagy pártok olyan küldötteket választanak, akik – jórészt kötött mandátummal – a tényleges elnökjelölt-aspiránsokról döntenek később. A jövő héten a New Hampshire-i előválasztással folytatódik a sor, majd a nyárra kialakulnak az indulók közötti erőviszonyok, a tényleges elnökjelöltet pedig az országos konvenció véglegesíti majd.

Fotó: Reuters

Nincs ez másképp a republikánusoknál sem: ugyanúgy előválasztásokat tartanak – és ugyancsak a márciusi szuperkedd lesz a csúcspontja, amikor is számos államban szavaznak –, de a szokásjog szerint Trumpnak hivatalban lévő elnökként szinte bérlete van a jelöltségre. Olyan riválisai, mint Bill Weld volt massachusettsi kormányzó vagy a magyar származású, már Los Angelesben született Zoltan Istvan aligha szorongatják meg. A pénz is nagy szerepet játszik: az indulók száz- és százmillió dollárokat költenek kampányukra, Sanders pedig kitűnik azzal, hogy több mint egymillió egyéni adományozó gyarapítja a számláját.

A jelölőgyűlések és az előválasztások szabályai nem mindenütt egyformák, és esetenként bonyolultak is. A fő különbség, hogy a kaukuszokat a pártok rendezik, és olykor egy vendéglőben rendezett zártkörű pártgyűléshez hasonlítanak a leginkább. Az előválasztásokat az egyes államok szervezik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.