Írásban is válaszolnia kell Várhelyinek

Szakmailag magabiztos meghallgatása ellenére sem kapott egyelőre zöld jelzést az Európai Parlamenttől Várhelyi Olivér. Hazánk uniós biztosjelöltjének hétfő délig írásbeli kérdésekre kell még válaszolnia. Amennyiben ezek sem nyerik el az uniós törvényhozás baloldalának tetszését, a bővítési és szomszédságpolitikai tárcára kiszemelt Várhelyire pótmeghallgatás várhat. 

2019. 11. 15. 6:40
null
A baloldal és a zöldek aknamunkája akadályozza a magyar jelölt kinevezését Fotó: Emilie GOMEZ Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök este az európai parlamenti (EP) frakciók koordinátorai elfogadták a francia Thierry Bretont biztosjelöltként, így a román Adina Vălean mellett az uniós kirakós egy újabb darabja került a helyére.

Breton a belső piacért, Vălean pedig a közlekedésért felelhet majd az Ursula von der Leyen vezette leendő Európai Bizottságban. Hazánk jelöltjének, Várhelyi Olivérnek viszont írásbeli kérdéseket tesznek fel a parlamenti frakciók, így egyelőre nem válhat uniós biztossá. A válaszokra hétfő délig kapott időt. Amennyiben ezek sem nyerik el az EP baloldalának tetszését, Várhelyit pótmeghallgatásra küldhetik.

A szociáldemokrata frakció jelezte, elsősorban azt várják a diplomatától, hogy írásban is jelentse ki, elkötelezett európai, illetve megszakítja a kapcsolatot Orbán Viktor kormányával, amely egyébként jelölte őt. Várhelyi tegnap délelőtti meghallgatásán nyújtott teljesítményét elsősorban a Zöldek és a szélsőbaloldaliak bírálták, míg a szociáldemokraták és az Emmanuel Macron francia elnök követőinek tekinthető liberálisok rövid tanácstalanság után arról döntöttek, további kérdéseket tesznek fel. Az Európai Néppárt, illetve a politikai paletta jobboldalán lévő frakciók viszont elfogadták a jelöltségét.

– Várhelyi Olivér ambiciózus tervekkel állt elő a Nyugat-Balkán uniós integrációjára, illetve a keleti és déli partnerség célországaira vonatkozóan. Azt is egészen nyilvánvalóvá tette, hogy uniós biztosként az európai érdekek védelmében fog cselekedni, és nem fogad majd el kívülről jövő iránymutatást – tudatta az Európai Néppárt, amely azáltal keverte meg a lapokat, hogy Macron liberális jelöltjének, Thierry Bretonnak szabad utat adott a biztosi poszthoz. Mivel Bretont is számos bírálat érte – mégpedig elsősorban az üzleti kapcsolatai miatt –, egy lehetséges liberális–néppárti háttéralkuról beszéltek Brüsszelben. Az Újítsuk meg Európát! liberális frakció soraiban ülő, momentumos Cseh Katalin tagadta, hogy lett volna ilyen.

Magyarország, Franciaország és Románia első biztosjelöltjeit korábban – a folyamat más-más szakaszában, de – elutasította az uniós parlament, emiatt került sor a tegnapi szakbizottsági meghallgatásokra. Várhelyi Olivér tegnap a bővítési és szomszédságpolitikai tárca elnyeréséért vizsgázott az EP külügyi bizottsága előtt, és a majdnem három órán át tartó meghallgatás politikailag meglehetősen felfokozott hangulatú volt. A jobboldali frakciók – élen az Európai Néppártéval – jellemzően a szakpolitikához szorosan kapcsolódó kérdéseket tettek fel, míg a Zöldek és a baloldal, valamint a liberálisok a jelöltnek a magyar kormányhoz fűződő viszonyát firtatták. A Zöldek és a szociáldemokraták részéről megfogalmazódott az az igény is, hogy Várhelyi bizonyítsa a politikai függetlenségét.

A baloldal és a zöldek aknamunkája akadályozza a magyar jelölt kinevezését
Fotó: Európai Parlament

– A bizonyíték az a munka, amit pályafutásom során a bizottságnak elvégeztem – válaszolta magabiztosan a jelölt, aki a meghallgatás során már-már szájbarágós módon, számos alkalommal ismételte az „Uniós biztosként az EU álláspontját fogom képviselni” mondatot. Erre egyébként az uniós szerződések is kötelezik a mindenkori biztosokat, akik a feladatkörüket nem a tagállami kormányok, hanem Brüsszel képviseletében végzik el. Orbán Viktor neve szokatlanul sokszor hangzott el a meghallgatáson, az egyik zöldpárti képviselő pedig azt is Várhelyi szemére vetette, hogy a magyar miniszterelnök túl sokat találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton szintén hozzászólt a vitához, szerinte Magyarország biztosjelöltje nem más, mint pártkatona.

– Pártnak tagja nem vagyok, így nehéz lenne engem pártdelegáltként definiálni – válaszolta higgadtan Várhelyi.

Szakpolitikai kérdésre válaszul a magyar jelölt elmondta, szorgalmazza az Albániával és Észak-Macedóniával való csatlakozási tárgyalások mielőbbi megkezdését. Törökországgal kapcsolatban pedig – a magyar kormány álláspontjától egyébként merőben eltérően – kijelentette: Ankara egyre inkább távolodik az uniós értékektől. – Törökország esetében az egész kapcsolatrendszer jövőjét felül kell vizsgálni – fogalmazott. – A demokráciát, a jólétet és a jogállamiságot kell népszerűsítenünk, mindenekelőtt a Nyugat-Balkánon. Erre adott most lehetőséget nekünk a történelem. Élnünk kell vele, hogy harminc év múlva mi is azt mondhassuk, európai elődeink nyomában járunk – mondta Várhelyi.

A leendő magyar tag mellett jelenleg a Von der Leyen vezette bizottság brit tagja nem ismert még: csütörtök este Brüsszelben közölték, hogy kötelezettségszegési eljárást indítanak a szigetország ellen, amiért a folyamatos kérés ellenére sem jelöltek uniós biztost.

A Fidesz gratulál, az ellenzék bukásról beszél

A Fidesz európai parlamenti képviselői közül Gál Kinga újságírók előtt a meggyőző és a magabiztos szavakat használta Várhelyi Olivér tegnapi teljesítményére. – Nem valószínű, hogy találnának felkészültebb embert Európában erre a portfólióra – hangsúlyozta. A jelöltnek gratulálók között volt Magyarország első biztosaspiránsa, Trócsányi László is. A volt igazságügyi miniszter egyébként öleléssel köszöntötte a parlamenti vizsgájáról épp távozó Várhelyit. – Orbán Viktor kudarca, hogy a biztosjelöltjének nem sikerült átjutnia a rostán – írta a Twitteren a momentumos Donáth Anna, azt taglalva: a tény, hogy Várhelyi Olivérnek írásbeli kérdésekre kell válaszolnia, jól mutatja, hogy az Európai Parlament „egyre jobban érti a magyar miniszterelnök rendszerét”. A Demokratikus Koalíció hasonlóképp Orbán Viktor bukásáról beszélt. Közleményükben azt írták: Trócsányi László után Várhelyi sem ment át az EP szakbizottságának vizsgáján, hanem pótvizsgára küldték. Orbán másodszorra bukott, az EP továbbra sem kér a magyar miniszterelnök jelöltjeiből – tették hozzá.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.