Iszlamista indíttatás állhat a drezdai késelés hátterében

Szászország tartományi fővárosának központjában október 4-én támadtak meg két turistát.

Forrás: MTI2020. 10. 21. 18:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szélsőséges iszlamista indíttatás gyanújával nyomoznak a drezdai halálos késelés ügyében – közölték szerdán illetékesek.

Szászország tartományi fővárosának központjában október 4-én támadtak meg két, az ország nyugati feléből érkezett t turistát. Egyikük, egy 55 éves krefeldi férfi a kórházban belehalt sérüléseibe, társa, egy 53 éves kölni férfi túlélte a támadást.

A kettős bűncselekmény elkövetésével egy húszéves szíriai állampolgárt gyanúsítanak. A fiatalembert kedd este vették őrizetbe a drezdai belvárosban. A tartományi főügyészség szerdán közölte, hogy a szélsőséges iszlamista motiváció gyanúja miatt átvette a nyomozás irányítását.

A Mitteldeutscher Reundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a gyanúsított többszörösen büntetett előéletű. Szabadságvesztésre ítélték egyebek mellett hivatalos személy elleni erőszak és külföldi terrorszervezet támogatása miatt. Néhány nappal a késelés előtt, szeptember 29-én szabadult a fiatalkorúak szászországi börtönéből, amely a Drezdától nagyjából ötven kilométerre fekvő Regis-Breitingenben működik.

Posztumusz Becsületrendet kap a terrorcselekmény áldozata

A legmagasabb kitüntetést, a Becsületrendet adományozza a francia állam annak a történelemtanárnak, akit múlt héten meggyilkolt egy iszlamista merénylő – jelentette be kedden Jean-Michel Blanquer francia oktatásügyi miniszter.

A 47 éves Samuel Patyt egy csecsen származású, kisgyermek korában menekültként Franciaországba érkező, 18 éves fiatal múlt pénteken egy Párizshoz közeli kisvárosban a nyílt utcán egy késsel lefejezte. A rendőrség agyonlőtte a támadót, aki azért akart „bosszút állni”, mert a középiskolai történelemtanár a szólásszabadságról tartott egyik óráján megmutatta a tanulóknak a Mohamed-prófétáról készült karikatúrákat. Az elkövetőnek sem a tanárhoz, sem az iskolához nem volt köze, semmilyen kapcsolatban nem állt velük.

Ezzel párhuzamosan Gérald Darmanin belügyminiszter azt jelentette be, hogy hat hónapra bezárják azt a mecsetet, ahol videófelvételt mutattak be arról, ahogy Paty az óráján bemutatta a rajzokat. A belügyi hatóságok tájékoztatása szerint a rendeletet hétfő este kézbesítették a mecset üzemeltetőinek, és 48 órán belül végre kell hajtani, így az imahely legkésőbb szerda este bezár. A videóban Paty egyik diákjának apja méltatlankodott az órán történtek miatt.

A kegyetlen gyilkosság sokkolta Franciaországot, és ismét felidézte a Charlie Hebdo szerkesztőségében 2015-ben elkövetett gyilkosságot, amikor két dzsihadista merénylő megölt tizenkét embert és megsebesített tizenegy másikat. Többen a Francia Köztársaság és a francia értékek elleni támadásként értékelték a tanár elleni merényletet. Darmanin a történtekre válaszul azt ígérte, hogy háborút indít a köztársaság ellenségei ellen.

A most már a francia Becsületrendet is viselő meggyilkolt tanár tiszteletére szerdán állami megemlékezést tartanak a párizsi Sorbonne Egyetemen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.