Iszlamista szélsőségesek gázvezetéket robbantottak fel a Sínai-félszigeten

Egyelőre egy szervezet sem vállalta a merénylet elkövetését.

Forrás: MTI2020. 02. 03. 9:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltehetően iszlamista szélsőségesek robbantottak fel egy gázvezetéket vasárnap az egyiptomi Sínai-félsziget északi részén – közölték helyi biztonsági tisztviselők.

A beszámoló szerint hat álarcos fegyveres robbanóanyagot telepített a vezeték alá Bír-el-Abd településnél. A vezeték el-Arisba, a félsziget északi részének tartományi székhelyére, valamint a félsziget középső részére, egy cementgyárba szállítja a gázt.

A detonációt hatalmas lángnyelvek kísérték, a hatóságok elzárták a vezetéket, hogy megkezdhessék az oltást.

Egyelőre egy szervezet sem vállalta a merénylet elkövetését.

A zömében beduinok lakta Sínai-félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy az egyiptomi Muszlim Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilajet Sinai (Sínai Tartomány) nevet.

A biztonsági erők és szélsőséges csoportok, köztük az Iszlám Állam terrorszervezet között azóta heves összecsapások zajlanak. A fegyveresek támadásai általában az egyiptomi biztonsági erők, a kisebbségnek számító keresztények, továbbá a gázvezetékek ellen irányulnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.