Izraeli felfedezés segíthet a fertőzöttség kimutatásában

Forrás: MTI2020. 03. 25. 22:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírusos betegek hangjának elemzésével nyert vokális biomarkerek segíthetnek azonosítani a Covid-19 tüneteit másoknál – közölte az izraeli védelmi minisztérium, amely a módszert tesztelő projekt vezetője.

A Vocalis Health nevű izraeli start-up kórházakkal és tudományos intézményekkel együttműködve kezdett el a héten hangmintákat gyűjteni megerősített koronavírusos fertőzöttektől egy általa kifejlesztett mobilalkalmazás segítségével.

„Ezeket a hangmintákat egy mesterségesintelligencia-alapú algoritmus fogja elemezni az egyedi vokális ujjlenyomatok után kutatva” – írta közleményében a minisztérium.

A koronavírus a légzőrendszerre van hatással, amelynek nyomán változhat az ember hang- és légzési mintázata.

Tal Wenderow, a Vocalis Health elnök-vezérigazgatója szerint az algoritmust a távdiagnosztizáláshoz és monitorozáshoz használnák.

A tanulmány keretében kizárólag a résztvevő egészségügyi dolgozók és páciensek használják az applikációt, de a cég bárkitől szívesen fogad hangmintát a weboldalán. A tanulmány előzetes eredményei várhatóan hat héten belül lesznek elérhetőek.

A kutatók reményei szerint a fejlesztés révén nyert adatok segítségével az egészségügyi rendszer képes lesz felmérni, hogy kinek van szüksége tesztelésre, kórházi ellátásra, miközben az enyhe tüneteket mutatók otthon maradhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.