Járvány a háború idején

Damaszkusz hivatalosan is elismerte, hogy Szíriában is felbukkant a koronavírus, de a valódi számok a közölteknél sokkal magasabbak lehetnek. Majd évtizedes háború után az ország egészségügyi rendszere képtelen lenne megbirkózni a járvánnyal.

2020. 03. 26. 15:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem aggódunk különösebben, de azért mindenki otthon van. Esténként már kijárási tilalmat rendeltek el. Az élelmiszerboltok és gyógyszergyárak kivételével minden zárva tart – sorolja a Magyar Nemzetnek a Szíriában bevezetett, de a világból már jól ismert óvintézkedéseket Gufrán Dajravan. A fiatal damaszkuszi lány maga is önkéntes házi karanténba vonult, amint néhány napja hivatalosan bejelentették az első koronavírusos megbetegedést a háború sújtotta országban. Hogy a kórokozót ki hurcolta be és hogyan, arról egyébként nem adtak információt, a kormányzat megnyugtatásul csak annyit közölt: „az egészségügyi minisztérium szemmel tartja a helyzetet”. Szíriában azóta újabb négy esetet regisztráltak, már amennyire bízni lehet a statisztikákban.

– A MedGlobal egészségügyi civil szervezet szerint az első hivatalos megbetegedés előtt már 2500 fő körül mozgott a fertőzöttek, és 400 fölött a halálozások száma. Ugyan ezek az adatok sincsenek megerősítve, viszont az mégis sokatmondó, hogy Damaszkusz számos „megelőző intézkedést” tett. A közösségi médiában is sok szíriai számol be róla, hogy a kormányzat titkolni akarja a megbetegedéseket, mert jelenleg az egészségügy borzasztó állapotban van, és nem tudnák kordában tartani a kór terjedését – értékelte az adatok hitelességét Szalai Máté. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója rámutatott arra is, elképzelhető, hogy az országba éppen a szövetséges iráni milíciák hurcolták be a koronavírust. Ennek azért lehet különös jelentősége, mert a szakértő éppen a hónap elején járt Szíriában, és már akkor is azt tapasztalta, hogy a lakosság hálás ugyan a perzsa állam segítségének, de szabadulna a külföldi erőktől.

Gurfán elmondása alapján maszkokból, fertőtlenítőkből náluk egyelőre nincs hiány. Elmaradt viszont a nagy felvásárlási roham a boltokban, minden kapható, az árak pedig hatóságilag szabályozottak. Akárcsak Európában, esténként az emberek erkélyükről „koncerteznek”, zseblámpákkal villognak egymásnak. A SANA állami hírügynökség képei is arról tanúskodnak, az emberek komolyan veszik a járványt, az utcák szinte teljesen kihaltak.

Gumikesztyűt húznak egy kerekesszékes férfira Kamisli városában
Fotó: Reuters

Ez viszont koránt sem jelenti azt, hogy a fegyverek is elhallgattak volna. A híradások szerint országszerte rendszeresek a kisebb-nagyobb támadások. A török–orosz tűzszüneti egyezmény ellenére az utolsó felkelők uralta tartományban, Idlibben sem szünetelnek a harcok: hol egy hidat robbantanak fel, hol tüzérségi csapást mérnek egymásra, máskor tűzpárbajba keverednek a szembenállók.

– A koronavírus megjelenése Idlibben katasztrofális következményekkel járna, hiszen a kis területen összezsúfolódott két-hárommillió civil között a fertőzés nagyon gyorsan tudna terjedni – figyelmeztetett Szalai Máté. A szakértő úgy tudja, a tartományban is készülnek a járványra, az al-Kaidához is kötődő csoportok által is támogatott helyi „kormány” tett megelőző intézkedéseket, és elvileg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is segítséget nyújt a területen. – Kérdéses, hogy ez elegendő lesz-e a vírus megállításához, főleg miután a harcok nem álltak le, csak intenzitásuk hullámzik napról-napra – vetette fel. A kutató emlékeztetett, hogy az itt élőknek menekülni sincs hova, hiszen a területről nem lehet kijutni, Törökország – egyelőre – lezárta határait.

Óvintézkedéseket vezettek be, de az alapvető felszereléseknek is híján vannak, nincsenek lélegeztetőgépeik, az elkülönítéshez szükséges steril eszközeik, az azonosításhoz nélkülözhetetlen laboratóriumaik – ismerték el a lapunkhoz eljuttatott felhívásban az észak-szíriai kurdok is. A részben autonóm Rozsava arra figyelmeztetett, hogy különösen a menekülteknek lehet kockázatos a járvány, ezért az ENSZ, a WHO, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek segítségét kérték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.