Jóbarátként bántak Joe Bidennel Brüsszelben

Brüsszelből is árgus szemekkel figyelik Joe Biden és Vlagyimir Putyin holnapi genfi találkozóját, az amerikai–orosz csúcs az Egyesült Államok és az EU keddi közös értekezletén is téma volt. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint jó, hogy Washington már nem kezeli nemzetbiztonsági kockázatként az uniót. A felek között annak ellenére maradtak vitás kérdések, hogy egy majdnem két évtizedre visszanyúló versenypolitikai ügyben sikerült áttörést elérni.

2021. 06. 15. 15:49
null
Fotó: DARIO PIGNATELLI Forrás: Európai Tanács
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO után az Európai Unió is csúcstalálkozón fogadta Joe Biden amerikai elnököt kedden. A tagországok nevében Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) vezetője köszöntötték Bident, aki – utalva az európai csúcsmaratonra – a „Még nem untok?” kérdéssel lépett be a brüsszeli Európa-épületbe. A találkozó kezdetén az elnök megismételte a hétfői NATO-találkozón is elhangzott üzenetét, miszerint

Washington kiváló kapcsolatra törekszik mind a katonai szövetséggel, mind pedig az EU-val.

Emlékezetes, az uniós tagállamok, valamint az intézmények vezetői virtuális formában már tárgyaltak Bidennel, aki egy márciusi tanácsülésen vett részt videókapcsolaton keresztül.

Az amerikai–uniós viszonyban beköszöntött hangnemváltást szimbolizálja, hogy az immár személyesen zajló EU–USA-értekezlet margóján

rögtön egy lényegében majdnem két évtizede zajló vitában jutott egyezségre Brüsszel és Washington.

Ursula von der Leyen, az EB elnökének kedd délutáni tájékoztatása szerint a felek öt évre meghosszabbítják a tiltott állami támogatások miatt egymásra kivetett büntetővámok felfüggesztését a repülőgyártók ügyében. Emlékezetes, a világ két legnagyobb gyártójának, az amerikai Boeingnak és az európai Airbusnak juttatott támogatások ügye 2004 óta volt vita tárgya, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) pedig 2019-ben mondta ki, hogy az uniós támogatások formájában az Airbusnak juttatott pénzek 7,5 milliárd dolláros kárt okoztak az Egyesült Államoknak. Donald Trump akkori elnök – aki elnöksége idején következetesen bírálta Brüsszel kereskedelempolitikáját – emiatt 7,5 milliárd dollárnyi büntető vámot vetett ki az európai gyártókra. Miután a WTO 2020-ban az amerikai Boeingnak juttatott, tiltott támogatások tényét is megállapította, Brüsszel vethetett ki négymilliárd dollár értékben amerikai termékekre büntetővámot. A felek márciusban már négy hónapra felfüggesztették az egymás exportjára kölcsönösen kivetett büntetővámokat. – A pandémia ellenére is egytrillió dollárra rúgott az USA és az EU közötti kereskedelem 2020-ban. Megállapodtunk a még versenyképesebb globális környezet kialakításában – fogalmazott Von der Leyen kedden Brüsszelben.

Maradtak vitás ügyek

Az acél- és alumíniumimportot sújtó amerikai pótvámok ügyében a bizottsági elnök elmondása szerint egyelőre nincs megállapodás, az ugyanis túl összetett volt ahhoz, hogy egy hétvége alatt megoldják. – A prioritás most a repülőgépgyártók ügye volt – szögezte le, az előző amerikai elnök hagyatékának nevezve a kérdést. Donald Trump még 2018 márciusában döntött róla, hogy az USA az acéltermékek behozatalát 25 százalékos, az alumíniumét pedig tízszázalékos pótvámmal sújtja. Az egykori amerikai elnök mindezt az USA nemzetbiztonsági érdekeivel magyarázta, ami akkor igencsak negatív visszhangra lelt az EU-ban. Von der Leyen – odaszúrva az exelnöknek – a keddi sajtóértekezleten elmondta:

jó érzés, hogy az EU-t végre nem nemzetbiztonsági kockázatként kezelik Washingtonban.

Joe Biden, Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen a G7-csúcstalálkozón Fotó: AFP

A brüsszeli csúcstalálkozót követően Joe Biden már nem állt kamerák elé Von der Leyennel és Michellel. Az amerikai elnök holnap Vlagyimir Putyinnal találkozik Genfben. Az orosz–amerikai csúcs téma volt az uniós vezetők keddi sajtótájékoztatóján: Charles Michel szerint az EU egységes üzenettel néz a genfi találkozó elébe. Von der Leyen az orosz-uniós kapcsolatokról szólva elmondta, hogy azok negatív irányt vettek,

Brüsszelnek pedig a jelenlegi célja, hogy legalább kiszámíthatóvá tegyék az oroszokkal való viszonyt.

Kínával kapcsolatban a bizottsági elnök szűkszavúbb volt: mint mondta, a hétvégi G7-csúcstalálkozón már részletesen megtárgyalták a kérdést.

A hivatalos tájékoztatás szerint az EU vezetői Joe Bidennel a kereskedelempolitika mellett a koronavírus-járvány leküzdéséről, a klímaváltozás elleni harcról, valamint a demokrácia és a jogállamiság kérdéseiről is egyeztettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.