Kalandtúrára indul az aktivistalány

A világ legismertebb tinédzsere részt kíván venni az ősszel egy New York-i klímakonferencián, ám az amerikai út lehetetlennek tűnt neki, mivel repülőre nem hajlandó ülni, annak környezetkárosító hatása miatt. Segítségére sietett azonban a monacói Malizia II nevű vitorláshajó stábja, így a svéd klímaaktivista a szuperjacht fedélzetén juthat el az Újvilágba.

2019. 07. 31. 9:09
Greta Thunberg will sail to New York for UN Climate Action Summit
Csúcsról csúcsra szárnyal a hullámok hátán a csodatini Fotó: ANDREAS LINDLAHR / HANDOUT Forrás: MTI/EPA/Andreas Lindlahr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ New York-i klímacsúcsa szep­tember 23-án kezdődik, és erre az eseményre igyekszik Greta ­Thunberg is – a jó hírt a Twitter mikroblogon osztotta meg követőivel az aktivista. Bár ekkor Svédországban már javában tart az iskolaév, Thunberg úgy döntött, kihagyja az évet, hogy jobban összpontosíthasson klímavédelmi akcióira. A gimnazista így a New York-i csúcsot követően marad majd az Újvilágban, s így részt tud venni az ENSZ hivatalos klímaváltozással foglalkozó ülésén, a COP 25. konferenciá­ján is, amelyet a chilei Santiagóban rendeznek meg december elején. Ígérete szerint így a legalább fél évig tartó útja során egyéb eseményeken is részt fog venni. A New Yorktól Santiago de Chiléig tartó út talán még nehezebbnek ígérkezik, mint az Atlanti-óceán átszelése, így feltehetően rengeteg megállóval tudja csak tető alá hozni a környezettudatos „kirándulást”.

Az Atlanti-óceánon nincs személyhajó-forgalom, csak luxustengerjárókkal lehet átkelni rajta a régi módon. Esetleg fel lehet kéredzkedni egy teherhajóra is, amely hajlandó rengeteg pénzért átvinni a potyautast Amerikába, ám a szóban forgó hajók rendkívül környezetszennyező járművek. Thunberg mindenesetre örömmel számolhatott be arról: fedélzetére veszi augusztus közepén a Malizia II nevű vitorlás. A szuperjacht monacói támogatással bír, de egy német üzletember tulajdonát képezi. 2015-ben épült, s Föld körüli versenyeken vesz részt, hajósai a vitorlások elitjébe tartoznak. Ez az út természetesen nem verseny lesz, hiszen Thunberg mellett édesapja is elmegy New Yorkba, ahogyan Pierre ­Casiraghi, III. Rainier néhai monacói herceg és felesége, Grace Kelly unokája is. A hajót úgy építették meg, hogy annak ne legyen ökológiai lábnyoma, így ­Greta útja teljesen „zöld” lehet New Yorkig. Itt az amerikai baloldal új sztárja, a zöldfordulatot követelő Alexandria Ocasio-Cortez New York-i képviselőnő ígér neki „igazi queensi fogadtatást”, mégpedig az amerikai elnökválasztási kampány kellős közepén.

A fiatal aktivista által meglátogatni kívánt fórumok a legmagasabb szintet jelentik a politikában, ám a chilei esemény hatékonyságára jellemző: a mostani a 25. alkalom lesz, hogy a világ vezetői összegyűlnek, miután eleddig vajmi kevés eredményt mutattak fel. A konferenciát ráadásul mindig más városban tartják, ahová a résztvevők természetesen nem vitorláshajóval érkeznek, hanem repülőgéppel.

Csúcsról csúcsra szárnyal a hullámok hátán a csodatini
Fotó: MTI/EPA/Andreas Lindlahr

Thunberg számára is fel lesz adva a lecke, ha igazán zöld módon akar eljutni a chilei fővárosba a december 2-i megnyitóra. New York és Santiago de Chile között az út légvonalban is 8200 kilométer, ám a repülő nem jöhet számításba, csak a közösségi közlekedés, azon belül is a vonat. Az amerikai kontinensen a vasúthálózat messze elmarad az európaitól és az ázsiaitól, így bár az Egyesült Államokon keresztül lehet ugyan vonatozni, ha nagy nehézségek árán, a mexikói határtól délre ez szinte teljesen elképzelhetetlen. Ezért az aktivista egyetlen alternatívája, hogy a Malizia II-vel áthalad a Panama-csatornán, ám nagy kérdés, hogy a szuperjachtot erre a feladatra szánják-e, s bírná-e az utazást egy 16 éves, saját bevallása szerint Asperger-szindrómás aktivista azt követően, hogy két héten át hajózott az Atlanti-óceánon a hurrikánszezon kellős közepén.

Az úttal kapcsolatos, teljesen jogos aggodalmak helyett az aktivista arra koncentrál, hogy felrázza a fiatalokat. Az 1975 elnevezésű brit együttes új albumán a svéd lány hangja hallható, aki állítólag esszét írt a koronghoz. „El kell ismernünk, hogy az idősebb nemzedékek elbuktak… Itt az ideje a lázadásnak” – mondja Thunberg a lemezen, instrumentális zenei aláfestéssel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.