Kanadát sokkolta, ahogy rendőrök verik össze a törzsfőnököt + videó

Csak egy lejárt rendszámtábla miatt állították meg, végül brutálisan megverték a kanadai őslakost.

Magyar Nemzet
2020. 06. 13. 16:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy rendőr figyelmeztetés nélkül, nekifutásból a földre viszi Allan Adam kanadai őslakos törzsfőnököt, majd többször ököllel megütik és fojtófogást alkalmaznak rajta – ez látszik azon a felvételen, mely az Egyesült Államokban zajló tüntetések árnyékában óriási vihart kavart Kanadában. Az eset még március 10-én történt, az albertai Fort McMurray egyik kaszinójának parkolójában, ám a videót, valamint a férfi összevert arcáról készült megrázó képeket csak most hozták nyilvánosságra:

Rasszista indítékú rendőri túlkapás történt vagy helyesen jártak el? A teljes, 12 perces felvételt megtekintve nem olyan egyszerű eldönteni. A törzsfőnököt a rendőrök a lejárt rendszámtáblája miatt vonták volna felelősségre, az azonban a rossz hangminőségű felvételen is egyértelműen látható és hallható, hogy ellenállt. Folyamatosan káromkodva szidta az egyenruhásokat, egy alkalommal a kabátját is levette, és meglehetősen fenyegető, verekedésre készülő testtartást vett fel. Az is látszik, hogy a kemény földrevitel közvetlen előzménye, hogy az egyik rendőr megpróbálja hátracsavarni a kezét, vélhetően azért, hogy megbilincselje, mire ő erővel kirántja karját a szorításból.

– Ne álljon ellen! Ne álljon ellen! – figyelmeztetik többször a szorításukban vergődő férfit.

Allan Adam és ügyvédje viszont állítja, ha nem egy kisebbség tagja, alapból meg sem állítják a lejárt rendszámtáblája miatt.

– Ha így bánnak egy törzsfőnökkel, mi történhet azokkal, akiknek ennyi hangjuk sincs? – tették fel a kérdést. A férfi verziója szerint ez az eljárás dühítette fel.

– Elegem van a rendőrség zaklatásából! – hallható, ahogy a felvételen is ordítja, ami arra utal, valóban nem ez volt az első eset, hogy meggyűlt a baja a hatóságokkal. Az is csak olaj lehetett a tűzre, hogy a rendőrök egy alkalommal a felesége karját is hátracsavarták.

A rendőrség a felvételek megtekintése után úgy határozott, munkatársaik eljárása szakszerű volt, még belső vizsgálatra sincs szükség. A gyanúsított ellen hatóság elleni erőszak vádjával emeltek vádat, július 2-án kell megjelennie a bíróságon.

Politikai üggyé nőtt

Csakhogy kérdés, valóban ennyiben marad-e az ügy. Az esetet a média is felkapta, és politikusok is sorra megszólaltak. Justin Trudeau miniszterelnök szerint a történtek súlyos kérdéseket vetnek fel, és független vizsgálatot sürgetett. Hozzátette: pontosan tudják, hogy nem elszigetelt esetről van szó, sok fekete és őslakos nem érzi magát biztonságban a rendőrség miatt, amin változtatni kell. Emlékezetes, a liberális kormányfő nemrégiben hosszú hatásszünettel kommentálta, mi a véleménye arról, ahogyan Donald Trump amerikai elnök kezeli a tüntetéseket, majd ő is térdet hajtott a rasszizmus elleni felvonuláson. Most kiderült, a saját országában is meg kell vívnia ugyanazokat a harcokat. A rasszizmus kapcsán a miniszterelnök egyébként is gyakorta kerül a támadások célkeresztjébe, miután tavaly olyan képek jelentek meg róla, melyeken egyetemista korában feketére maszkírozta magát – márpedig a „blackface” súlyos sértés az afroamerikaiak körében.

A BBC arra emlékeztet, miközben Kanada lakosságának csak 5 százaléka őslakos, a börtönökben a rabok harmada közülük kerül ki.

Egyes számítások szerint a rendőri letartóztatás során életüket vesztők között is ugyanilyen az arányuk.

Az Egyesült Államokban zajló tüntetések, a rendőri túlkapások kérdése már korábban átgyűrűzött Kanadába is. Nagy figyelmet kapott például két közelmúltban történt eset: egy fekete nőé, aki belehalt, amikor tisztázatlan körülmények között kizuhant az erkélyről, miközben rendőrök voltak a lakásában, és egy őslakos fiatal lányé, akit agyonlőttek a rendőrök, amikor késsel fenyegette meg őket. A közszolgálati CBC jelentése szerint pénteken újabb incidens történt: a mi’qmak törzs egyik – vélhetően ugyancsak késsel fenyegetőző – tagját lőtték agyon az egyenruhások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.