Kezdődik a Kuciak-tárgyalás

A gyilkosság megrendelésével Marián ­Kočner vállalkozót vádolják, aki azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági jellegű bűncselekményeiről cikkezett.

2019. 12. 20. 10:54
Preliminary hearing on murders of investigative journalist Kuciak and his fiancee Kusnirova in Pezinok
Marián Kočner megérkezik a különleges bíróság tegnapi meghallgatására Fotó: REUTERS/Radovan Stoklasa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 13-ra tűzte ki az első tárgyalást Ján Kuciak újságíró és barátnője meg­gyilkolásának ügyében a szlovák különleges büntetőbíróság. A legsúlyosabb bűncselekményekkel foglalkozó törvényszék erről azután döntött tegnap, hogy elfogadta a vádiratot. A gyilkosság megrendelésével Marián ­Kočner vállalkozót vádolják, aki azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági jellegű bűncselekményeiről cikkezett. Az üzletember állítólag hetvenezer eurót (23 millió forint) fizetett a gyilkosságért az elkövetőknek. Ők Alena Zsuzsová, Szabó Tamás, Miroslav Marček és Andruskó Zoltán, akik szintén a vádlottak padján ülnek, ám utóbbi vádalkut kötött az ügyészséggel.

A különleges ügyész a Kuciak-gyilkosság mellett öt további bűncselekmény ügyében emelt vádat: az egyik vádpont Molnár Péter gútai vállalkozó meggyilkolása, akit a vád szerint Miroslav Marček és Szabó Tamás 2016-ban lőttek le egy sikertelen rablótámadás során. A maradék négy vádpontnak az illegális fegyvertartáshoz van köze – írja a TASR szlovák hírügynökség.

A vádirat tegnapi tárgyalásán a meggyilkolt újságíró és barátnője szülei is megjelentek. – A szemükbe néztünk, sokan kerülték a tekintetünket, de úgy látom, már nem olyan arrogáns az arckifejezésük. Kočner úrnál legalábbis úgy tűnt nekem – idézte a Bumm.sk felvidéki magyar hírportál Zlatica Kušnírovát, a meggyilkolt Martina ­Kušnírová édesanyját.

Marián Kočner megérkezik a különleges bíróság tegnapi meghallgatására
Fotó: REUTERS/Radovan Stoklasa

Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és barátnőjét, Martina Kušnírovát tavaly februárban ölték meg a felvidéki Nagymácsédon. A gyilkosság után nagyszabású tüntetések szerveződtek, amelyek következtében lemondásra kényszerült Robert Fico miniszterelnök és Robert Kaliňák belügyminiszter. A Kuciak-ügy felgöngyölítésével párhuzamosan fény derült arra: Kočner befolyást gyakorolt különböző állami testületekre, igazságügyi szervekre és a rendőrségre, kapcsolatban állt a legmagasabb politikai szintekkel, kormányon lévő és ellenzéki pártokkal egyaránt.

Az eltelt másfél év alatt csökkent a Fico irányította kormányzó Irány – Szociáldemokrácia (Smer) párt támogatottsága, ahogyan a kormánykoalí­cióban részt vevő Szlovák Nemzeti ­Párté és a Most – Híd szlovák–magyar vegyespárté is. A Smer a legfrissebb felmérések szerint a szavazatok 18,1 százalékát nyerheti el a február végén esedékes választásokon. Nem tudta kihasználni azonban az elégedetlenséget az ellenzék. Az utóbbi években létrejött, a civil szervezetek hátán felkapaszkodott liberális pártszövetség csupán 9,5 százalékos támogatottságnak örvend, noha tavaly tavasszal az ő jelöltjük, Zuzana Čaputová nyerte meg az államfőválasztást. A második legnépszerűbb politikai erő a szélsőjobboldalinak titulált Mi Szlovákiánk Néppárt 12,2 százalékkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.