Kim Dzsong Un fenyeget

Új löketet adna a hónapok óta patthelyzetben lévő tárgyalásoknak Kim Dzsong Un, aki újévi beszédében burkoltan az atomkísérletek újrakezdésével fenyegetőzött. Washington és Szöul azt várja, hogy Phenjan ne térjen le a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését célul kitűző tárgyalások útjáról, elemzők szerint azonban az észak-koreai vezető határozottan irányt váltott.

2020. 01. 01. 19:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább folytatja nukleáris programjának fejlesztését, a közeljövőben pedig egy új, Phenjan elrettentő erejét az amerikai „gengszterstílusú” szankciókkal és nyomással szemben fokozó stratégiai fegyvert mutat be Kim Dzsong Un, amennyiben Washington nem vet véget a kommunista országot szorongató gazdasági szankcióknak.

A Korea Herald hírportáljának tudósítása szerint az észak-koreai vezető erről beszélt újévi beszédében az országot irányító Koreai Munkapárt szokatlanul hosszúra nyúló, négynapos központi bizottsági ülésén, amelyen Phenjan jellemzően a belföldi és külföldi lépéseinek alapvető irányát határozza meg.

Elemzők szerint noha Kim nem jelentette ki nyíltan, hogy felfüggeszti a Donald Trump amerikai elnökkel 2018 nyarán tető alá hozott történelmi találkozója óta folyamatban lévő, a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését célul kitűző tárgyalásokat, az országa elrettentő erejének növelésével való fenyegetés egyértelműen arra utal, hogy Phenjan azt várja Washingtontól: adjon új löketet a hónapok óta patthelyzetben lévő tárgyalásoknak. – A jelen körülmények között nincs értelme, hogy egyoldalúan tartsuk magunkat a vállalásunkhoz – fogalmazott Kim, arra utalva, hogy Washington továbbra is hadgyakorlatokat tart a térségben és a Phenjannal szemben érvényben lévő büntetőintézkedéseket sem mérsékelte.

A nukleáris és interkontinentális ballisztikus rakéták tesztjeire vonatkozó moratóriumtól Phenjan azt remélte, hogy az Egyesült Államok, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsa felfüggeszti az országot egyre nehezebb helyzetbe hozó gazdasági szankciókat, de legalábbis enyhít rajtuk. Trump azonban a tavaly februári hanoi csúcstalálkozón a büntetőintézkedések feloldásáért cserébe az arzenál teljes leszerelését várta, ezért a tárgyalások összeomlottak, haladást pedig azóta sem sikerült elérni. Az amerikai elnök Kim Dzsong Un beszéde után néhány órával megjegyezte, az észak-koreai vezető bejelentése ellenére bízik Kim leszerelési szándékában. – Aláírt egy szerződést, amely az atomfegyver-leszerelésről szól. Ez volt az első szakasz, ami Szingapúrban történt.

Úgy gondolom, Kim olyan ember, aki tartja a szavát – idézte a távirati iroda Trumpot, aki a floridai nyaralójában rendezett újévi ünnepségen reagált a phenjani beszédre.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter óva intette Phenjant egy új hadászati fegyver kipróbálásától. Mint fogalmazott, Washington reméli, Kim jó döntést fog hozni, így a békét és a felvirágzást választja a konfliktus helyett. Dél-Korea szintén a konfliktus kiújulása ellen szólalt fel. Szöul a közleményében hangsúlyozta: figyelmet szentel annak a ténynek, hogy Észak-Korea nem jelentette be az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások végét, ugyanakkor hozzátette: egy új hadászati fegyver bevetése nem segítené az atomfegyverek leszereléséről folytatott és a Koreai-félsziget békéjének megteremtését célzó tárgyalásokat.

A Korea Heraldnak nyilatkozó szakértők szerint mivel Phenjan határozottan új álláspontot képvisel az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások gyakorlati feladásáról, Washingtonnak és Szöulnak komolyan mérlegelnie kell, milyen diplomáciai és biztonsági stratégiát alkalmaz Észak-Koreával szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.