Kockázatot jelent a brüsszeli „kémfészek”

Brüsszelben körülbelül 250 kínai és 200 orosz kém tevékenykedik az Euró­pai Unió külügyi szolgálatának egy belső jelentése szerint, amelyet nemrég ismertetett egy német újság.

Magyar Nemzet
2019. 02. 16. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországnak folytatott kémkedéssel gyanúsítják a belga katonai elhárítás vezetőjét, aki házi őrizetben van, amióta január végén felfüggesztették hivatalából a vizsgálat idejére – jelentette tegnap a távirati iroda helyi sajtóforrásokra hivatkozva.

Clement Vandenborre-t azzal vádolják, hogy bizalmas információkat adott át a szerb társ­szolgálat egyik munkatársának, aki az ügyészség és az illetékes parlamenti bizottság feltételezése szerint kettős ügynökként az orosz hírszerzésnek is dolgozik, illetve azzal, hogy titkos iratokat semmisített meg – írta a De Morgen című belga napilap. Egyes források szerint ugyanakkor belső hatalmi harcok állnak az ügy mögött, a férfi tagadja az ellene megfogalmazott vádakat.

A NATO-nak is kellemetlen a hírszerzési botrány
Fotó: Reuters

Vandenborre 40 éve a szakmában dolgozik, mintegy 90 kémelhárító tartozott az általa vezetett részleghez. A történtekről az EUobserver brüsszeli hírportál is beszámolt, kiemelve, különösen nagy kockázatot jelent, hogy Brüsszelben van a székhelye az Európai Uniónak és a NATO-nak is. Bár a két nemzetközi szervezet intézményei­nek védelmét a belga polgári titko­sszolgálat, illetve a saját belső egységeik hivatottak ellátni, egy ilyen magas rangú kémfőnök beszervezése ennek ellenére is komoly biztonsági veszélynek számítana.

Brüsszelben körülbelül 250 kínai és 200 orosz kém tevékenykedik az Euró­pai Unió külügyi szolgálatának egy belső jelentése szerint, amelyet nemrég ismertetett egy német újság. Az osztrák hírszerzés vezetője úgy vélekedett, hogy a belga főváros már nagyobb „kémfészek”, mint a korábban a legfőbb európai központnak számító Bécs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.