Kormányfőjelöltből elnökjelölt

A parlament alsóháza a szejm alelnökét, Małgorzata Kidawa-Błońskát jelöli államfőnek a legnagyobb lengyel ellenzéki párt. Elemzők szerint a politikus asszony eséllyel indulhat a jövő évi választáson, s győzelme esetén akadályt gördíthet a kormány tervei elé.

2019. 12. 16. 16:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyelek nem fogják többé szégyellni az elnöküket – jelentette ki Małgorzata Kidawa-Błońska. A 62 éves politikus asszonyt a hétvégén választotta meg államfőjelöltjének a legerősebb lengyel ellenzéki párt, a jobboldali-liberális Polgári Platform (PO), amely az idei parlamenti és európai parlamenti választási vereségei után már győzni akar. De nehezen képzelhető el, hogy ez a jövő év májusában esedékes elnökválasztáson fog bekövetkezni, hiszen Kidawa-Błońska ellenfele Andrzej Duda, a nemzeti–konzervatív kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) által jelölt, öt éve hivatalban lévő államfő, Lengyelország legnépszerűbb politikusa. Másrészt Małgorzata Kidawa-Błońska már kipróbált ellenzéki jelölt: októberben ő vezette a PO választási listáját. Úgy tűnik, pártja a választási kudarc dacára mégis ragaszkodik személyéhez: a párt hét végi kongresszusán sima győzelmet aratott riválisa, Jacek Jaśkowiak poznani polgármesterrel szemben, akit sokan túlságosan liberálisnak tartanak, miután támogatja többek között a melegházasságot. Kidawa-Błońska az elemzők szerint azért lehet jó választás, mert képes megszólítani a PiS konzervatív táborának egy részét, illetve a liberális városi lakosságot is. Bár a legutóbbi felmérések még nem számoltak Kidawa-Błońska indulásával, sokatmondó, hogy Duda a második fordulóban könnyedén legyőzné Donald Tusk volt miniszterelnököt, az egyik legnépszerűbb lengyel ellenzéki politikust, aki szintén fontolgatta indulását, azóta azonban az Európai Néppárt elnöke lett.

– Az elnökválasztások előtt fél évvel mindig a hivatalban lévő államfő a legnépszerűbb, de még sok idő van hátra, hiba lenne leírni Kidawa-Błońskát – figyelmeztet Piotr Jendroszczyk. A Rzeczpospolita napilap újságírója a Magyar Nemzetnek elmondta: Kidawa-Błońska visszafogott stílusa, higgadtsága, megnyerő külseje, illetve azon képessége, hogy a legbonyolultabb dolgokat is érthetően elmagyarázza, előnyére válhat a megmérettetésben. Piotr Jendroszczyk szerint kevésbé számít a választáson, hogy a politikus asszony felmenői között tudhat két neves államférfit: egyik dédapja Stanisław Wojciechowski volt államfő, egy másik Władysław Grabski egykori miniszterelnök. Az újságíró arra is felhívja a figyelmet, hogy Lengyelországban fontos az elnökválasztás, hiszen az államfőnek beleszólása van a külpolitikába, másrészt az általa visszaküldött törvénytervezetet a parlamentnek háromötödös többséggel kell elfogadnia, hogy jogerőre emelkedjen. A PiS nem rendelkezik ilyen többséggel. Kidawa-Błońska szerint a lengyeleknek éppenséggel azért kell szégyellniük Dudát, mert fenntartások nélkül aláírta az ellenzék által élesen bírált igazságügyi reformokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.