Nyolcvanezer embert evakuálnak egy vietnami nagyvárosból

Nyolcvanezer embert evakuálnak a Vietnam középső részén fekvő, tengerparti Danangból, miután a hét végén pozitív lett a koronavírus-tesztje a nagyváros újabb három lakosának – közölte hétfőn az indokínai ország kormánya.

Forrás: MTI2020. 07. 27. 11:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az evakuálás legalább négy napot vesz igénybe, a kitelepítendők többsége turista. Naponta körülbelül száz belföldi légi járat közlekedik Danang és 11 másik vietnami város között – írta közleményében a kormány.

Az ország vezetése szombaton megerősítette, hogy április óta először újra tömeges fertőzés történt Vietnamban, méghozzá a turisták körében népszerű, több mint 750 ezer lakosú Danangban és környékén. Vasárnap ugyanitt további három fertőzöttről számoltak be. Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a Danangból hazatérőket 14 nap karanténra kötelezik.

Vietnam már a járvány kezdetén szigorú távolságtartási szabályokat és óvintézkedéseket vezetett be, és gyakori teszteléssel próbálta felderíteni és megfékezni a vírus terjedését. Ennek köszönhetően eddig mindössze 420 fertőzöttet azonosítottak a 95 milliós lakosságú indokínai országban, és a hivatalos közlések szerint egyetlen ember sem halt meg az új koronavírus okozta Covid–19-betegségben.

Bár Vietnam továbbra sem fogad külföldieket, a hazai turizmus fellendülőben van az olcsó repülőjegyek és a kedvező árú szállások miatt.

Az új fertőzéseket követően Nguyen Xuan Phuc miniszterelnök utasította a rendőrséget, hogy lépjen fel erőteljesebben az illegális bevándorlók ellen. A danangi rendőrség letartóztatott egy embercsempészettel foglalkozó 42 éves kínai férfit, aki segített ügyfeleinek Kínából Vietnamba jutni – számolt be a helyi állami média vasárnap.

A kormány egy másik hétfői közlése szerint a Kínával határos Ha Giang tartomány hatóságai több mint 1500 embert fogtak el illegális határátlépés miatt május óta. Az elfogottak többsége vietnami állampolgár volt, és a hatóságok karanténba helyezték őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.