Kóros ragály a terrorizmus

A szigorú biztonsági intézkedések mellett tartott kétnapos EU-Arab liga csúcson huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt – köztük Orbán Viktor miniszterelnök.

Magyar Nemzet
2019. 02. 25. 6:42
ORBÁN Viktor
Sarm-es-Sejkben gyűltek össze az állam- és kormányfők, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A szigorú biztonsági intézkedések mellett tartott kétnapos EU-Arab liga csúcson huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt – köztük Orbán Viktor miniszterelnök.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a terrorizmus elleni közös harc fokozására szólította fel az Európai ­Uniót a szervezet és az Arab Liga tegnap Sarm-es-Sejkben megkezdődött első csúcstalálkozójának megnyitóján.

„A terrorizmus veszélye az egész világon elterjedt, mint egy kóros ragály” – jelentette ki Szíszi a szigorú biztonsági intézkedések mellett tartott kétnapos tanácskozáson, amelyen huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt – köztük Orbán Viktor miniszterelnök –, továbbá ­Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Arab részről a vendéglátó Abdel-­Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök mellett a meghívott 21 országból 13 állam- vagy kormányfő van jelen a csúcstalálkozón, köztük a tunéziai és az iraki államfő, a palesztin elnök, valamint a szaúdi és a bahreini király, írta az MTI. „Jelenleg égetően szükség van arra, hogy megerősítsük e veszély ellen irányuló együttműködésünket, és közösen szálljunk szembe a kórral, amely bármely ürüggyel is jelentkezzék, igazolhatatlan” – tette hozzá az egyiptomi elnök, akinek hazája évek óta folytat küzdelmet az Iszlám Állam terrorszervezet helyi szárnya ellen. Szíszi beszédében felvetette egy európai–arab együttműködés lehetőségét a biztonságos migráció érdekében. „Szükséges a két régió közötti együttműködés a biztonságos és legális migráció szavatolására oly módon, amely kielégíti közös érdekeinket. Ennek azonban párhuzamosan kell történnie az embercsempészek elleni küzdelemmel, amely a határon átnyúló szervezett bűnözés üldözésére tett erőfeszítések részeként zajlik” – hangsúlyozta.

Sarm-es-Sejkben gyűltek össze az állam- és kormányfők, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Donald Tusk beszédében szintén kiemelt szerepet kapott a migráció. „Együtt kell működniük a származási, a tranzit- és célországoknak, hogy megtörhessék az embercsempészek üzleti modelljét, akik veszélyes utakra csalogatják az embereket, táplálva az újkori rabszolgaságot” – mondta Tusk. Sebastian Kurz osztrák kancellár a csúcstalálkozó megkezdése előtt az Európában elutasított illegális bevándorlók fokozott visszavételét követelte az észak-afrikai államoktól. Ausztria kész nagyobb nyomást gyakorolni a kérdésben – húzta alá Kurz. Mint mondta, ezzel párhuzamosan az EU-nak is el kell végeznie a házi feladatát, mert amennyiben az unió részéről nincs nyomás, úgy nem lehet azon csodálkozni, hogy ezek az államok sok időt hagynak maguknak.

A tegnap kezdődött találkozó kiemelt témái a biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés. A közös célok ellenére a csúcsot előkészítő, február ­eleji külügyminiszteri találkozón a részt vevő országok nem tudtak megegyezni a csúcstalálkozón aláírandó zárónyilatkozat szövegében, a magyar fél ugyanis – egyedüliként – megvétózta azt, mert a dokumentum az ENSZ migrációs paktumára hivatkozott.

A szövegből végül kikerült az utalás, ezért Orbán Viktor miniszterelnök hajlandó aláírni a dokumentumot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.