Köszönetet mondott Zelenszkij Lukasenkának

Fehéroroszország Minszkben helyet ad az ukrajnai rendezésről folyó tárgyalásoknak. Az ukrán elnök meggyőződését fejezte ki, hogy a jövőben hosszú éveken át csak javulni fognak a kapcsolatok.

Forrás: MTI2019. 10. 04. 17:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köszönetet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken a közép-ukrajnai Zsitomirban Alekszandr Lukasenka fehérorosz államfőnek, amiért országa Minszkben helyet ad az ukrajnai rendezésről folyó tárgyalásoknak.

„Köszönetet szeretnék mondani mindazért, amit Fehéroroszország Ukrajnáért tesz, így a minszki tárgyalások helyszínéért is” – jelentette ki Zelenszkij a BelTA hivatalos fehérorosz hírügynökség jelentése szerint. Egyben meggyőződését fejezte ki, hogy a jövőben hosszú éveken át csak javulni fognak a kapcsolatok. Köszönetet mondott azért is, hogy Fehéroroszország támogatja Ukrajna szuverenitását és területi épségét.

A két elnök az ukrán és fehérorosz régiók II. fórumán vett részt.

Zelenszkij nagyra értékelte a szűk körben tartott két és fél órás megbeszélést.

Szeptember 26-án Lukasenka sajtótájékoztatóján Ukrajna területi épségének megóvását támogatta. Kijelentette, hogy Ukrajnának egységesnek és oszthatatlannak kell lennie, és mindent meg kell tenni a Donyec-medencében dúló háború beszüntetése érdekében.

A fehérorosz elnök pénteken meggyőződését fejezte ki, hogy sikerül békésen rendezni a Donyec-medencei konfliktust. „Az a kitartás, amelyet a mostani elnök a háború beszüntetése iránt mutat, meggyőződésem szerint sikerrel fog járni” – mondta Lukasenka.

Lukasenka bejelentette: Minszk konkrét döntéseket hoz Ukrajnával közös rakétagyártó cégek létrehozásáról. Hozzátette, hogy ez nem puszta „kardcsörtetés”. Fehéroroszországban nagy ütemben folyik a rakétagyártás fejlesztése, és ebben számítanak az ágazatban tapasztalattal bíró szomszédos ország segítségére. Mint mondta, a terv másfél-két év alatt megvalósulhat.

Lukasenka hangsúlyozta, hogy az együttműködés alapja a kereskedelmi-gazdasági viszony, a felek közölték, növelni kívánják a tavalyi 5 milliárd dolláros áruforgalmat.

A zsitomiri találkozó során a két ország vállalatai összesen félmilliárd dollár értékben írtak alá megállapodásokat. Zelenszkij kulcsfontosságú partnernek nevezte Minszket, hozzátéve, hogy elsősorban a kőolaj- és energiaiparban, infrastrukturális és szállítási vállalkozásokban és a mezőgazdaságban jelentős az együttműködés.

Zelenszkij a tárgyalások napján jelentette be Twitter-üzenetben, hogy Fehéroroszországban megkegyelmeztek a kémkedésért tavaly nyolc évi börtönre ítélt Pavel Sarojko újságírónak, az Ukrán Nemzetközi Rádió nevű közszolgálati rádió minszki tudósítójának. A férfit, aki 2011 óta dolgozott a fehérorosz fővárosban, 2017 októbere óta tartották fogva, és azért ítélték el, mert bűnösnek találták abban, hogy egy Kijevnek dolgozó hírszerző ügynöknek dolgozott. Ukrajna tagadta a vádat, Kijev közölte, hogy Sarojko a hírszerzés szóvivője volt 2009-ig, ezután egészségügyi okokból váltott újságírói pályára.

A férfi már visszatért Ukrajnába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.