Közel-keleti klánok állhatnak a berlini lövöldözés mögött

Berlinben rendszeresek az összetűzések a szervezett bűnözői körök és az arab családok között.

2020. 12. 28. 10:59
BRANDT, Willy
Berlin, 2020. december 26. Rendõrautó lezárja a helyszínhez vezetõ utat a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD Willy Brandtról elnevezett székháza elõtt 2020. december 26-án, miután lövöldözés volt a német fõváros Kreuzberg kerületében. Négy ember megsebesült, három súlyosan, a támadó elmenekült. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezett bűnözéssel hozható összefüggésbe a Berlinben történt szombati lövöldözés. A Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint egy 30 és egy 39 éves férfi ellen adott ki letartóztatási parancsot az ügyészség: előbbit három rendbeli gyilkossági kísérlettel, utóbbit jogosulatlan fegyverviseléssel gyanúsítják. Mindketten kórházban fekszenek a lövöldözés során elszenvedett sérüléseik miatt.

Szombaton Berlin nagy arányban bevándorlók lakta Kreuzberg városnegyedéből – a Német Szociáldemokrata Párt székházának közeléből – jelentettek lövöldözést, a helybéli lakosok riasztották a rendőrséget. A kiérkező rendőrök három sebesült férfit találtak a helyszínen, a negyedik a közeli Landwehr-csatornába ugrott, ahonnan a mentőalakulatok húzták ki. A 30 és 42 év közötti férfiakat kórházba szállították, mindannyian súlyos sérüléseket szenvedtek.

Berlinben rendszeresek az összetűzések a szervezett bűnözői körök és a klánok között. Legutóbb szintén Kreuzbergben kapott lőtt sebeket egy 29 éves férfi, az esetet követően tíz férfi ostromolt meg egy földszinti lakást és rongált meg egy autót – írja a Die Welt. Februárban a mostani tetthelytől nem messze történt lövöldözés, amely egy halálos áldozatot követelt, továbbá négyen megsebesültek.

Berlin, 2020. december 26.
Rendőrautó zárja le a helyszínhez vezető utat a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD Willy Brandtról elnevezett székháza előtt 2020. december 26-án, miután lövöldözés volt a német főváros Kreuzberg kerületében
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

A Magyar Nemzet is beszámolt róla korábban, hogy a libanoni polgárháború elől elmenekült, 1970-es és 1980-as években Németországba letelepült bevándorlók egy része a bűnözői életmódot választotta, s a hatékony állami beavatkozás hiányában szabadon alakíthatták ki maffiaszerű hálózataikat főleg Berlinben, Észak-Rajna–Vesztfáliában, Brémában és Alsó-Szászországban. Elsősorban kábítószer- és autókereskedelemből, prostitúcióból, a szociális segélyekkel való visszaélésekből, illetve fogadóirodák és vízipipabárok működtetéséből jutnak pénzhez. A rendőrség éppen a napokban tartott nagyszabású razziákat Berlinben és Hamburgban, amely során két arab klán tulajdonában álló 27 lakást kutattak át.

Berlin, 2020. december 26.
Helyszínelő rendőr Berlinben 2020. december 26-án, miután lövöldözés volt a német főváros Kreuzberg kerületében
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Berlin központi Kreuzberg kerületében egyébként 53 százalék a bevándorló hátterű lakosok száma – derült ki Berlin-Brandenburg statisztikai hivatalának két évvel ezelőtti adataiból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.