Líbia a migráció legfőbb tranzitországa

A harcok a koronavírus-járvány ellenére sem csillapodtak az észak-afrikai országban.

Forrás: Századvég-Migrációkutató Intézet2020. 04. 23. 19:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében a líbiai helyzet aktualitásait tekinti át, középpontban Törökország szerepvállalásával.

A harcok a koronavírus-járvány ellenére sem csillapodtak az észak-afrikai országban, ahol az elmúlt hetekben a kormányerők ellentámadásba lendülve több települést is visszafoglaltak. Ankara az ENSZ által elismert líbiai egységkormány egyik legfontosabb külső szövetségeseként vállal szerepet a konfliktusban. Fellépését a közvetlen gazdasági érdekek mellett elsődlegesen a Földközi-tenger keleti medencéjének hatalmi viszonyait szem előtt tartó stratégiai és energiapolitikai megfontolások motiválják.

A konfliktus mélyebb megértését és folyamatos nyomon követését indokolja, hogy Líbia továbbra is az Európába irányuló migráció egyik legfontosabb tranzitországa. A Frontex legfrissebb adatai szerint 2020 első negyedévében 3.600 illegális határátlépést regisztráltak az érintett közép-mediterrán útvonalon, miközben a legóvatosabb becslések szerint is 600-700 ezer fekete-afrikai és közel-keleti migráns várja a lehetőséget Líbiában, hogy átjusson Európába.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege IDE KATTINTVA érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.