Lőfegyvert is találtak a hongkongi tüntetőknél

Tizenegy embert letartóztatott vasárnap a hongkongi rendőrség, miután fegyvereket, közöttük egy félautomata pisztolyt és 105 töltényt, valamint tőröket és késeket foglaltak le egy belvárosi helyszínen.

Buzna Viktor
2019. 12. 08. 17:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy embert letartóztatott vasárnap a hongkongi rendőrség, miután fegyvereket, közöttük egy félautomata pisztolyt és 105 töltényt, valamint tőröket és késeket foglaltak le egy belvárosi helyszínen. Közleményük szerint az eszközökkel a vasárnap megtartott demokráciapárti, Kína-ellenes tüntetéseken okoztak volna káoszt. A hongkongi székhelyű hírportál, a South China Morning Post beszámolója szerint a szervezett bűnözéssel foglalkozó hivatal tisztviselője egy sajtótájékoztatón elmondta, ez volt az első alkalom, hogy a demonstrációkkal kapcsolatban éleslőfegyvert foglaltak le. Hozzátette, egy másik razzia során golyóálló mellényeket, egy harmadik helyszínen pedig gumibotokat és „rendőrőrsök támadására alkalmas” eszközöket foglaltak le.

A lefoglalt fegyvereket egy radikális csoporthoz kötik a hatóságok. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, az október 20-án erőszakos összecsapásokba torkolt demonstráción került a rendőrség látókörébe egy, szándékosan az egyenruhásokat támadó csoport, s az utánuk végzett felderítői tevékenységük során került sor a vasárnapi razziákra.

Időzítése miatt ugyanakkor sokak provokációnak minősítik a hét végi akciót. A fegyvereket ugyanis éppen akkor foglalta le a rendőrség, mikor a hatóságok hónapok után újra engedélyt adtak egy vasárnapi, tömeges felvonulásra. Vasárnap az éppen hat hónapja kezdődött tüntetések féléves évfordulóját ünnepelték a tüntetők, az eseményen – a demonstrációt szervezők becslése szerint – nyolcszázezer fő vett részt.

A tüntetők közölték, ez a kormány utolsó lehetősége, hogy teljesítse a követeléseiket, vagyis független testület vizsgálja ki a rendőri túlkapásokat, engedjék szabadon azokat, akiket letartóztattak és tartsanak szabad választásokat. A BBC a cikkében emlékeztet arra, hogy június óta hatezer embert tartóztattak le, több százan megsérültek, köztük sok demonstráló és rendőr.

A tüntetések egy Kínával és a térség más, környező államaival közösen tervezett kiadatási törvény miatt kezdődtek el. A tüntetők ugyanis a széles körű autonómiát élvező város szuverenitásának csorbulását látták a jogszabály-tervezetben, s mozgalmuk nagy támogatást élvez. Bár végül a Peking támogatását bíró hongkongi kormány elvetette a kiadatási törvény hatályosítását, ez már nem csillapította le a kedélyeket. Időközben a tüntetők újabb követelésekkel álltak elő, s a tiltakozások egyre inkább erőszakos, Peking-ellenes akciókba csaptak át.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.