Lóg a levegőben a spanyol karácsony

A koronavírus-járvány második hullámának csúcspontján nem csak az egészségügy kihívásaival kell megküzdeniük a spanyoloknak: a központi kormány és a tartományi vezetők között nincs egyetértés sem a vakcinák, sem a karácsonyi ünnepek szabályozása ügyében. A szocialista kormány januárra hatalmas oltási kampányt jelentett be, amin a régiók vezetői és az egészségügyi dolgozók is felháborodtak. 

Zetelaki Réka
2020. 11. 27. 6:18
Hospital staff treat patients suffering from coronavirus disease (COVID-19) in the Intensive Care Unit (ICU) at Hospital del Mar
Hospital staff treat patients suffering from coronavirus disease (COVID-19) in the Intensive Care Unit (ICU) at Hospital del Mar, after Catalonia's government imposed new restrictions in an effort to control an outbreak of the disease in Barcelona, Spain November 5, 2020. REUTERS/Nacho Doce - RC23XJ9X8KL8 Fotó: Nacho Doce
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban ezerháromszáz egészségügyi ponton kezdik meg a koronavírus elleni védőoltás terjesztését Spanyolországban. Az egészségügyi rendszer készen áll az oltási kampányra – jelentette be a minap Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, amivel az egész országban nagy felháborodást váltott ki az autonóm tartományok vezetői és az egészségügyi szervezetek dolgozik között.

– A miniszterelnöknek figyelembe kellene vennie, hogy minden tartománynak saját egészségügyi rendszere van

– jelezte Gorka Urtaran, Vitória város polgármestere. – Ráadásul nincs róla információnk, hogy milyen típusú vakcina érkezik az országba, mikorra áll majd készen, hogyan lesz szétosztva és kinek mi lesz a felelőssége – tette hozzá a Baszk Nacionalista Párt (PNV) politikusa. – A kormány semmilyen információt nem közölt az oltási kampánnyal kapcsolatban, miközben mi vagyunk a felelősek az oltás lebonyolításáért – jelezte a sajtónak Albero Núñez Feijóo galíciai tartományi elnök is. A kormány terve szerint az elsődleges célcsoport az egészségügyi dolgozók és a szociális munkások lesznek, akik idősotthonokban vagy fogyatékkal élőkkel dolgoznak. Ezt követik majd a magas kockázatot jelentő csoportok.

– Már így is túl vagyunk terhelve az influenza elleni oltási kampánnyal, a bejelentést ráadásul semmiféle konzultáció nem előzte meg

– érvelt José Polo, a spanyol alapellátást biztosító orvosok társaságának elnöke. – A vakcináról nem közöltek részleteket. Nem jelentek meg az oltóanyag eredményei sem tudományos kongresszuson, sem orvosi folyóiratban, és semmit nem tudni a mellékhatásairól sem – tette hozzá a szervezet elnöke a La Razón spanyol lapnak nyilatkozva.

A járvány kezdete óta problémát jelent, hogy a baloldali koalíciós kormányban nehezen születik egyetértés, és számos kérdés megoldása a tartományi kormányokra tolódik. Az autonóm régiók saját hatáskörben döntenek a lezárásokról, a kijárási korlátozásokról, ezért a helyiek szerint sokszor követhetetlenné válnak a szabályok. Az oltás mellett a karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályok is éles vitát váltottak ki.

– Ez a karácsony más lesz, mint az eddigiek. Távol kell maradnunk a szeretteinktől, ahelyett, hogy megölelnénk őket. A cél, hogy elkerüljük a harmadik hullámot

– fogalmazott Pedro Sánchez. A kormány jelezte: karácsonykor a társas és családi eseményeken legfeljebb hat fő találkozhat, emellett szenteste és szilveszteréjjel 1 órától kijárási tilalmat léptetnek érvénybe. Ezek a tervek szintén felháborodást váltottak ki a tartományi vezetőkből, mivel a régiók saját javaslatcsomagokkal készültek az ünnepekre. Több régió tíz főben korlátozná a találkozásokat, és akad, ahol későbbre tolnák a kijárási tilalom kezdetét. A tartományok vezetői ezért szerdán összeültek Madridban, ám megegyezés nem született, ezért jövő héten folytatják az egyeztetést.

Kérdéses a nagyobb utcai rendezvények megtartása, kiemelten a vízkereszt előestéjén esedékes hatalmas felvonulás, a napkeleti bölcsek érkezése, amelyen általában tízezrek vesznek részt.

A központi kormány jelezte: ezekről az ünnepekről a tartományok döntenek majd a központi vezetés iránymutatása alapján.

Közben az egészségügyi szakértők szigorúbb intézkedéseket sürgetnek. Kedden mindössze egy nap alatt 537 ember vesztette életét, ami a koronavírus második hullámának rekordszáma. – Ezek kiugró számok. Nem folytathatjuk úgy, mintha semmi sem történne – mondta Daniel López Acuña egészségügyi szakértő, az Egészségügyi Világszervezet korábbi munkatársa az El País spanyol napilapnak. – Két-három hetes teljes lezárásra volna szükség, és ezzel megtörhetnénk a járványgörbét – emelte ki. Az egészségügyi minisztérium szerint ugyanakkor a spanyol megbetegedések száma csökken, így hamarosan a halálozásoké is mérséklődik majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.